Pers

Uit Wikimedia Belgium
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo Wikimedia België
Logo Wikimedia België
Translation requestsDe perspagina van Wikimedia België

Op deze pagina vindt u pers- en achtergrondinformatie over Wikimedia België, Wikipedia en andere gerelateerde projecten. Voor de pers: indien u op de hoogte wil blijven per e-mail over nieuws en persberichten, stuur dan een e-mail aan info@wikimedia.be met het verzoek. Oudere persberichten zijn te vinden op de pagina Persberichten en berichten in de media gerelateerd aan Wikimedia België worden verzameld op de pagina Media-aandacht.


Iedereen betrekken bij vrije kennis

Wikimedia Belgium is a Belgian non-profit organisation that promotes the collaborative projects of the Wikimedia Foundation like e.g. Wikipedia. It was founded on 27 september 2014 by a group of Wikimedia volunteers. Its domain of activity is Belgium. Together with sister organisations like Wikimedia Nederland, Wikimédia France, Wikimedia Deutschland, and Wikimedia UK it shares their respective language communities of Wikipedia. It is part of the worldwide Wikimedia Chapters organisation.

The main projects are: supporting the local community, providing Wikimedia training, collaboration with musea, cultural organisations, and education.

We are funded by national and international donations, collaboration with other organisations, and small contributions when organizing some activities.

Persberichten

[bewerken]

De meest recente persberichten en uitnodigingen zijn:

Rapportages van activiteiten

[bewerken]

Periodiek worden er rapportages uitgebracht over activiteiten van Wikimedia België en gerelateerde activiteiten voor Belgen. Zie voor alle rapportages de pagina met persberichten. De meeste recente rapportages zijn te vinden op:

Algemene informatie

[bewerken]

Over Wikipedia: De KENNIS ONTSLUITEN

Wikipedia is een online encyclopedie voor iedereen en door iedereen. De inhoud mag door iedereen worden toegevoegd, bewerkt én hergebruikt. Het project is op 15 januari 2001 in het Engels gestart in de Verenigde Staten en in juni 2001 volgde de Nederlandstalige, Franstalige en Duisttalige versies. Het technisch beheer van de website ligt bij de Wikimedia Foundation in de Verenigde Staten. Wikipedia heeft inmiddels wereldwijd meer dan 285 taalversies, 100.000 vrijwilligers - die de meer dan 48 miljoen artikelen onderhouden - en krijgt maandelijks meer dan 450 miljoen unieke bezoekers te verwerken. De Nederlandstalige Wikipedia heeft meer dan 1.000.000 artikelen, zoals ook de Franstalige en Duitstalige, De grootst is de Engelstalige Wikipedia met meer dan vier miljoen artikelen.

Over Wikimedia België: MENSEN ENGAGEREN voor VRIJE KENNIS

Wikimedia België vzw is een onafhankelijke Belgische vereniging van vrijwillgers die werkt om mensen zich te laten ENGAGEREN voor het ontsluiten van kennis, elk initiatief or evenement ondersteunt of (mede-)organiseert dat erop gericht is een bijdrage te leveren aan de ONTSLUITING van KENNIS. Wikimedia Belgie onderschijft de wereldwijde visie die het realiseren van een wereld waarin alle kennis vrij beschikbaar en toegankelijk is voor ieder individu waar ook ter wereld voorop stelt.

Het voornaamste doel van de vereniging en zijn leden-vrijwilligers is het ondersteunen van gemeenschap van Wiki-nauten in België die bijdragen werken aan de Ontsluiting van Kennis via de Wikimediaprojecten, zoals Wikipedia, en organiseert sociale evenementen zoals Wiki Loves Monuments.

Press contacts for Wikimedia Belgium

[bewerken]
Naam Functie Contactgegevens Telecom Talenkennis
Geert Van Pamel Voorzitter geert@wikimedia.be Tel: +32 471 82 20 26 NL, FR, EN

Wiki Factsheets

[bewerken]

Wikipedia-statistieken:

De betrouwbaarheid van informatie van het Wikipedia platform.

  • In 2005 publiceerde het wetenschappelijke magazine Nature een studie waarover ondermeer Webwereld: "betrouwbaarheid Wikipedia" publiceerde.
    • Volgend citaat uit het betrokken artikel : Nature vergeleek de beschrijvingen van 42 wetenschappelijke woorden met elkaar. Volgens de onderzoekers zijn de teksten van Wikipedia even goed als die van Britannica. De gemiddelde wetenschappelijke beschrijving in Wikipedia bevat vier onnauwkeurigheden, bij Britannica is dat gemiddeld drie.
    • In beide online encyclopedieën komen nagenoeg evenveel feitelijke onjuistheden en misvattingen voor. Bij Wikipedia werden er 162 geteld, bij Britannica 123. In beide edities werden vier 'ernstige fouten' ontdekt. De uitkomst van het onderzoek is opmerkelijk omdat de juistheid van de informatie op Wikipedia ter discussie staat...
  • Uiteraard zijn er ook andere geluiden Zoals Mijn kleine oorlog met de demon Wikipedia 94.226.168.214 over gepruts in het artikel over Charles Ducal.
  • Of een bogus-artikel over een oorlog die 5 jaar lang op Wikipedia woedde maar die nooit heeft bestaan... maar een leugen mag nog zo goed verborgen zijn, uiteindelijk wordt het artikel verbetert.
  • Deze video Wiki’s waarheid is een VPRO Achterlicht reportage geeft een interessante inkijk op het Wikipedia fenomeen en stelt een aantal interessante punten ter discussie
  • De wereld door de bril van Wikipedia

Weetjes

[bewerken]

Mediabestanden

[bewerken]

Zie ook

[bewerken]

Press list

[bewerken]
Lang. Printed press Radio Television
(nl) Lijst van dagbladen Lijst van radiozenders in België Lijst van televisiekanalen in België
(fr) Liste de journaux en Belgique Liste des stations de radio en Belgique Liste des chaînes de télévision en Belgique
(de) Liste belgischer Zeitungen Liste der Hörfunksender Liste von Fernsehsendern
(en) List of newspapers in Belgium List of radio stations in Belgium List of television stations in Belgium

Wikimedia projects

[bewerken]
Wikipedia Wikipedia
De vrije encyclopedie
Commons Commons
Vrije mediabestanden
Wikidata Wikidata
Een vrije databank
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije reisgids
Campaign and Events
Campagne en evenementen
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Het vrije woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Boeken en handleidingen
Wiki source Wikisource
Openbron-documenten
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikinews Wikinieuws
Openbron-nieuws
Wikiquote
Collectie van uitspraken
Wikispecies
Gids der soorten
Incubator Incubator
Nieuwe projecten
Meta Meta-Wiki
Gebruikersgemeenschap
MediaWiki MediaWiki
MediaWiki software
Wikimedia Phabricator Wikimedia Phabricator
Project management
Wikimedia Space
Communicatieplatform
Wikimedia Outreach Wikimedia Outreach
Samenwerkingsinitiatieven
Wikimania Wikimania
Internationale conferentie