Persbericht oprichting Wikimedia België vzw
Taal: | English • Deutsch • français • Nederlands |
---|
Wikimedia België vzw werd opgericht op 27 september 2014 (registratie op 8 oktober 2014) als nationale vereniging zonder winstoogmerk ter ondersteuning van de internationale Wikimedia-projecten, zoals Wikipedia en Wikimedia Commons. Gedurende meer dan 4 jaar werd de oprichting voorbereid door een team van enthousiaste vrijwilligers afkomstig van over heel België.
Op 19 november 2014 organiseerden we een oprichtingsbijeenkomst om de oprichting van Wikimedia België bekend te maken, om ons voor te stellen en om kennis te maken met geïnteresseerden en geïnteresseerde organisaties. Wikimedia België wordt officieel erkend door de Wikimedia Foundation, de internationale organisatie achter Wikipedia en haar zusterprojecten. Beide organisaties hebben ook dezelfde doelstellingen.
De vereniging ondersteunt projecten ter bevordering van Wikipedia en haar zusterprojecten, maar heeft zelf geen zeggenschap over de inhoud op Wikipedia. De verschillende nationale verenigingen verlenen tevens onderling technische en organisatorische ondersteuning. Wereldwijd zijn er tienduizenden vrijwilligers actief binnen de Wikimedia-beweging.
De inhoud van de internet-encyclopedie Wikipedia is georganiseerd per taal. België heeft 3 officiële talen waardoor internationale samenwerking mede benodigd is. Wikimedia België gaat intensief samenwerken met de andere Europese nationale Wikimedia-verenigingen, zoals die in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk op basis van de gemeenschappelijke talen of activiteiten. Naast deze officiële talen worden nog andere talen in en rond België gesproken zoals het Limburgs, het West-Vlaams, het Waals, het Lëtzebuergesch en het Ripoarėsch. Deze talen verdienen ook onze aandacht. Wikimedia België wil zich actief engageren met deze gemeenschappen. Door de aanwezigheid van het Europees Parlement en de Europese Commissie in Brussel en wegens de grote Engelstalige expat-gemeenschap in België is eveneens het Engels van groot belang.
Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis
[edit]Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken.
Wikimedia België wil bijdragen en steun geven aan het samenbrengen van zoveel mogelijk menselijke kennis en die kennis vrij toegankelijk maken voor het grootst mogelijke aantal mensen met respect van intellectuele eigendom, in het bijzonder die met betrekking tot het auteursrecht.
Om dit mogelijk te maken worden verschillende projecten ondersteund, zoals: Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikibooks, enz. We zijn actief binnen de wereldwijde Wikimedia-beweging en zijn net als de ruim 40 andere nationale verenigingen erkend als Wikimedia-chapter. We werken samen met scholen, universiteiten, culturele en educatieve instellingen en verenigingen met gelijkaardige doelstellingen.
Om het recht op vrije kennis mogelijk te maken willen we ook ijveren voor bepaalde aanpassingen aan het nationaal, Europees en internationaal auteursrecht en de regels van het intellectueel eigendom. We vinden het belangrijk dat de resultaten van projecten die betaald werden met overheidsgeld kunnen worden hergebruikt door de gemeenschap; daarbij denken we onder andere aan wetenschappelijk onderzoek, geografische kaartsystemen en Open Data-projecten. Ook worden we sterk beperkt doordat België, in tegenstelling tot Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, geen panoramavrijheid heeft, waardoor we op Wikipedia artikelen over recente architectuur en kunst in de openbare ruimte niet kunnen voorzien van beeldmateriaal.
Iedereen kan bijdragen
[edit]Wikimedia België gaat initiatieven nemen om de verdere uitbouw van de verschillende Wikipedia’s te ondersteunen, onder andere door het organiseren van schrijfcursussen, waarbij de deelnemers uitleg krijgen over hoe ze Wikipedia kunnen bewerken. We zoeken ook samenwerking met bibliotheken, musea, archieven, instellingen, universiteiten, hogescholen en andere verenigingen die werken rond het delen van kennis.
Onze werking is gebaseerd op eerlijkheid, correctheid en transparantie. Alle vrijwilligers hebben individueel of in groep het recht om nieuwe projecten voor te stellen en uit te werken. De leden, de vrijwilligers, de werkgroepen en de nationale verenigingen worden hierbij financieel en organisatorisch ondersteund door de Wikimedia Foundation. Servers en software worden ter beschikking gesteld om de verschillende projecten technisch mogelijk te maken. Fondsen worden verzameld en projecten worden geformuleerd, aangevraagd, geëvalueerd en uiteindelijk goedgekeurd door een hiërarchie van commissies.
In België organiseren we de jaarlijkse fotowedstrijd Wiki Loves Monuments, waarbij we bezoekers van Wikipedia oproepen om in de maand september foto's van erkende monumenten onder een vrije licentie te uploaden naar Wikimedia Commons. Dit jaar wordt het voor de vierde keer georganiseerd. Jaarlijkse conferenties zullen georganiseerd op lokaal, regionaal, nationaal, en internationaal niveau. Een aantal scholen heeft reeds projecten lopen om het gebruik en de werking van Wikipedia aan te leren, en b.v. Wikibooks aan te wenden in het kader van een schools ICT project.
Iedereen kan lid worden
[edit]Iedereen kan lid worden van de Belgische vereniging. Zie daarvoor de pagina: Lid worden van Wikimedia België.
Contacteer ons
[edit]Wikimedia België vzw (WMBE)
Antwerpselaan 40
B-1000 Brussel
+32 471 82 20 26 (voice/sms/Signal/Telegram/WhatsApp)
Onderneming 0563.775.480 – RPR Brussel – Niet BTW-plichtig
www.wikimedia.be •
info@wikimedia.be
FAQ
[edit]Wikimedia versus Wikipedia
[edit]Enige naamsverwarring lijkt mogelijk. Wikipedia is beter bekend dan Wikimedia. Wikipedia was het eerste en het belangrijkste project van de Wikimedia Foundation; beide ontstonden in de periode 2001-2003. Andere aanverwante projecten werden later opgestart. Wikimedia is de organisatie die de verschillende projecten ondersteunt. MediaWiki is de open source software waarop Wikipedia en haar zusterprojecten draaien. De inhoud van Wikipedia is vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie die hergebruik en verspreiding van het materiaal mogelijk maakt en heeft bijgedragen aan het succes van Wikipedia.
Verantwoordelijkheden
[edit]Wikimedia België is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de encyclopedie Wikipedia. De vrijwilligers op Wikipedia zelf dragen samen met elkaar zorg voor de inhoud.
Projecten en activiteiten
[edit]In de afgelopen jaren hebben de vrijwilligers van Wikimedia België verschillende projecten en activiteiten georganiseerd die we ook in de komende jaren weer willen voortzetten.
Sinds 2011 organiseren we in de monumentenmaand september de lokale editie van de internationale fotowedstrijd Wiki Loves Monuments waarbij we bezoekers van Wikipedia en andere geïnteresseerden oproepen om foto's te maken van monumenten in België en Luxemburg.
Bij de organisatie van deze fotowedstrijd worden we al jaren ondersteund door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, het Agentschap Onroerend Erfgoed, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Creative Commons Belgium.
- Website van Wiki Loves Monuments in België en Luxemburg: http://www.wikilovesmonuments.be
- Internationale website Wiki Loves Monuments: http://www.wikilovesmonuments.org
- Ingezonden monumentenfoto's uit België: 2011, 2012, 2013, 2014,
- Ingezonden monumentenfoto's uit Luxemburg: 2011, 2012, 2013, 2014
- Winnaars: 2011, 2012, 2013
-
Winaar van editie 2011: Vestingwerken van Ieper
-
Winaar van editie 2012: Sint Jozef kapel, Sint-Pieters-Rode
-
Winaar van editie 2013: Centrumkanaal met scheepslift, La Louvière
-
Prijsuitreiking van Wiki Loves Monuments in 2013
We ondersteunen organisaties die materiaal, in de vorm van afbeeldingen, tekst, geluidsbestanden en video's, vrijgeven onder een vrije licentie of in het publieke domein en ter beschikking willen stellen voor het gebruik op Wikipedia. Deze trend neemt in België en wereldwijd steeds meer toe en steeds meer organisaties beginnen te werken aan open data. Een van onze samenwerkingsverbanden op dit vlak hebben we met het ModeMuseum Antwerpen. Zij hebben tientallen afbeeldingen over mode gedoneerd aan Wikipedia voor gebruik in artikelen.
We geven verder regelmatig presentaties om mensen inzicht te geven in Wikipedia en hoe dit project met alles er omheen tot stand gekomen is. Ook geven we diverse trainingen en cursussen om mensen bekend te maken met Wikipedia en zelf te leren hoe men informatie kan toevoegen aan Wikipedia.
We geven advies over auteursrechtenwetgeving en zetten ons in om een oplossing te vinden voor de problemen van het ontbreken van panoramavrijheid in België, onduidelijkheid over de status van weeswerken (werken waarvan de auteur overleden is, maar onbekend is wie de erfgenamen zijn die de rechten hebben op het werk) en dat de werken die voortkomen uit met publiek geld gefinancierde projecten ter beschikking komen aan de gemeenschap onder een vrije licentie of in het publiek domein komen. (meer informatie)
We werken daarbij samen in de Free Knowledge Advocacy Group EU met andere Wikimedia-verenigingen en organisaties in Europa om deze problemen ook op Europese schaal op te lossen.
Meer projecten en activiteiten van de oprichters van Wikimedia België zijn te vinden op de geïllustreerde lijst van activiteiten van Wikimedia België in oprichting.
Panoramavrijheid?
[edit]België heeft in tegenstelling tot Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geen panoramavrijheid. Dat houdt in dat foto's van gebouwen en kunstwerken waarvan de auteur nog niet 70 of meer jaar geleden overleden is, niet vrijelijk gepubliceerd mogen worden omdat de auteursrechten bij de ontwerper liggen. Voor Wikipedia is dat een probleem omdat we daardoor artikelen over recente kunst en architectuur niet van een foto kunnen voorzien.
Het bekendste probleemvoorbeeld is het Atomium. Op foto's van dit nationale monument rusten auteursrechten die thans bij de erfgenamen van de in 2005 overleden ontwerper liggen.
Logo’s, auteursrechten en licenties
[edit]De logo's van de Wikimedia Foundation en de verschillende projecten zijn wettelijk beschermd.
De inhoud van de verschillende encyclopedieën en de andere projecten is vrijgegeven onder de Creative Commons-licentie CC-BY-SA. Dit wil zeggen dat iedere individuele auteur toestaat dat zijn werk wordt hergebruikt, aangepast en verspreid, doorgaans onder vermelding van de licentie, naamsvermelding van de auteur en hergebruik onder diezelfde licentie.