Nieuwsbrief april 2022

From Wikimedia Belgium
Jump to navigation Jump to search
Taal: English • français • Nederlands

Algemene Vergadering

[edit]

Op zaterdag 18 juni houdt Wikimedia België haar algemene vergadering van 14:00-16:00 uur. Wij geven de voorkeur aan een virtuele vergadering omdat dit praktisch is.

Wikimedian in Residence projectsubsidie

[edit]

Vier organisaties hebben hun kandidatuur ingediend voor een Wikimedian in Residence project (in volgorde van indiening)

  • Industriemuseum Gent (Museumcollectie en Wiki Café)
  • Amazone (Vrouwenbewegingen en gender)
  • Muziekbibliotheek HOGENT (Belgische componisten en muziek)
  • KOERS museum Roeselare (Kermiskoersen)

Het bestuurscomité Fonds Vrienden van Wikimedia België zal de voorstellen in de komende weken evalueren.

Pagne Africain in het Industriemuseum

[edit]
Pagne Africain

Het Industriemuseum Gent organiseert een tijdelijke tentoonstelling over Afrikaans textiel tot 7 juni. Verschillende historische Gentse textielfabrieken produceerden katoenen textiel voor, en in Belgisch Congo. Op 5 mei werd er een schrijfsessie gehouden over Pagne Africain.

Conservatorium Gent

[edit]

Artikel over Palmyre Buyst in het Russisch

[edit]

Een foto over Palmyre werd geüpload tijdens de schrijfsessie op 25 maart 2022. De foto was gekoppeld aan Wikidata en verscheen automatisch op de Russische Wikipedia, dankzij het hergebruik van Wikidata statements van een infobox.

Lezingen in de Muziekbibliotheek

[edit]

Op 19 mei en 2 juni 2022 houdt de Muziekbibliotheek Gent twee lezingen. Deze voordrachten zijn in het Engels en zijn gratis en vrij toegankelijk voor het publiek.

19 mei, 19.00h, Muziekbibliotheek Gent

Ellie Nimeroski - François Xavier Tourte en L'Archet de Viotti: Perspectives from a Violinist at the Workbench.

2 juni, 19.00h, Muziekbibliotheek Gent

Peter François - François Servais: The Paganini of the cello and the Belgian School of cello playing.

Fotowedstrijd Windmolens

[edit]

Ter gelegenheid van de internationale Dag van de Wind op 15 juni 2022 organiseert de Vlaamse Vereniging voor Windenergie (VWEA) een grote fotowedstrijd. De opdracht luidt: Visualiseer windenergie op een mooie manier. Meedoen is heel eenvoudig. Een foto uploaden, of een Category:VWEAfotowedstrijd aan uw foto's toevoegen op Wikimedia Commons.

De wedstrijd staat open voor amateurs en professionals die een afbeelding van een windturbine insturen. De prijzen zijn groots en winderig, naast een ruime verspreiding van de genomineerde werken. Meer informatie. Deelname is mogelijk tot 6 juni 2022, 12.00 uur.

Wikipedia

[edit]

Een inleiding tot Wikipedia in minder dan 10 minuten op YouTube. Kleine opmerking: het aantal van 1300 Nederlandse vrijwilligers was enigszins misleidend; onder de 1300 vrijwilligers zijn er naar schatting 300 Vlaamse vrijwilligers....

Internationale projecten

[edit]

Hackathon 20-22 mei

[edit]

Wikimedia Hackathon wordt van 20-22 mei online georganiseerd. Er is een open oproep voor sessies op de programapagina. Als je een sessie wilt organiseren, kun je gewoon een open slot kiezen in de categorie die het beste bij je onderwerp past. Het advocacy-team voor ontwikkelaars verzamelt een paar suggesties voor hoe je een leuke sessie maakt. U kunt ook projectideeën toevoegen aan de Phabricator Board.

WikiCheese evening in Brussels

[edit]

De Free Knowledge Advocacy Group EU organiseerde een WikiCheese avond in Brussels op woensday 11 mai, om onze vrijwilligers de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. De voorzitter van WMBE deelde met de deelnemers enkele woorden over "samenwerking" en "energie".

Wikipedia is altijd internationaal en meertalig geweest. Hetzelfde geldt voor andere belangrijke en grote projecten zoals Wikidata en Wikimedia Commons. De wereldwijde Wikimedia Strategie 2030 is gericht op het opzetten van regionale hubs; continenten worden belangrijker en zichtbaarder; het opbouwen van een gedistribueerde en gedecentraliseerde wereldwijde organisatie wordt steeds belangrijker.

We willen dus meer internationale samenwerking tussen Wikimedia-entiteiten: de EU-beleidsgroep, Wikimedia België, Wikimedia Frankrijk, en andere hoofdstukken. Wikimedia Europe, WikiFranca, dat alle Franstalige landen omvat, zijn recente voorbeelden van nieuwe internationale organisaties.

We willen ook meer samenwerking tussen nationale culturele en humanitaire organisaties. Lokale afdelingen kunnen microsubsidies financieren om vrijwilligers in staat te stellen betere inhoud te ontwikkelen.

Internationaal reizen per vliegtuig wordt ontmoedigd, vanwege preventieve maatregelen tegen klimaatverandering. Aan de andere kant wordt geschat dat video tot 40% van alle internetgerelateerde elektriciteit zou verbruiken. 40% van de groei van het internetverkeer in 2020 is veroorzaakt door videostreaming en videoconferenties. ICT produceert 2% van alle koolstofemissies.

Vergeet niet dat de datacenters ook elektriciteit verbruiken wanneer ze inactief zijn. Ook gebruikersapparaten, waaronder routers, verbruiken stroom wanneer ze niet actief worden gebruikt. Mobiele netwerken verbruiken momenteel aanzienlijk meer kWh/GB dan vaste netwerken. En er wordt meer mobiele data verbruikt... ruimte voor drastische verbetering...

Dus, laten we netwerken, ook tussen mensen en organisaties; misschien verbruikt dat minder energie?

Wikimedia helpdesk

[edit]

Virtuele Wiki Helpdesk, elke dinsdag van 19:00 tot 21:00. Iedereen is welkom met zijn bijdragen, vragen en ideeën. Het platform maakt gelijktijdige gesprekken mogelijk in verschillende talen en over verschillende onderwerpen. Iemand kan ook een korte presentatie of demo geven...

Fiscale gift via de Koning Boudewijnstichting

[edit]

Giften aan het Fonds Vrienden van Wikimedia België van minimum 40 € per jaar via de Koning Boudewijnstichting geven recht op een belastingvermindering van 45%.

Contacteer ons

[edit]
Logo Wikimedia België
Logo Wikimedia België

Wikimedia België vzw (WMBE)
Antwerpselaan 40
B-1000 Brussel
+32 471 82 20 26 (voice/sms/Signal/Telegram/WhatsApp)
Onderneming 0563.775.480 – RPR Brussel – Niet BTW-plichtig
www.wikimedia.be • info@wikimedia.beActiviteitenVideo chat