Functie van Wikimedia in residence

From Wikimedia Belgium
Jump to navigation Jump to search
Taal: English • français • Nederlands
Dit is een algemene beschrijving van de functie van een Wikimediaan in residentie. Voor het specifieke 2022 project van Wikimedia België, zie Wikimedian in residence project/nl.

Een Wikimedian in residence of Wikipedian in residence (WiR) is een functie voor een redacteur van een Wikimedia-platform om een opdracht te aanvaarden binnen een instelling of organisatie om het schrijven van Wikipedia-artikelen, het wijzigen van Wikidata-items, het uitvoeren van Wikimedia Commons uploads, en andere output op de Wikimedia-platforms met betrekking tot die instelling te vergemakkelijken. Vaak wordt een WiR gerekruteerd door een culturele instelling (GLAM), maar een WiR kan ook dienen in andere soorten organisaties (universiteiten, middelbare scholen).

De positie van een Wikimedian in residence is een tijdelijke positie voor een ervaren Wikimedian redacteur die binnen een organisatie gehuisvest is, en vaak door die instelling wordt ingehuurd. Deze ervaren redacteur laat de organisatie kennismaken met het gebruik van de Wikimediaplatforms en traint het personeel van de organisatie in het zelfstandig werken met de verschillende hulpmiddelen. Een andere taak van de Wikimedian in residence zou kunnen zijn om het materiaal van de instelling onder een vrije licentie vrij te geven voor Wikipedia, Wikidata, Wikimedia Commons of andere Wikimediaplatforms.

Dit zou als een stage georganiseerd kunnen worden.

Beperking: Een Wikimedian in residence kan geen Wikipedia-artikel schrijven of bewerken dat gerelateerd is aan de organisatie, omdat dat zou leiden tot belangenverstrengeling.

Opmerking: WiR is ook een acroniem van Women in Red.

Een Wikimedian in residence of Wikipedian in residence (WiR) is een rol voor een redacteur van een Wikimedia-platform om een opdracht te aanvaarden binnen een instelling of organisatie om het schrijven van Wikipedia artikelen, het wijzigen van Wikidata vermeldingen, het uitvoeren van Wikimedia Commons uploads, en andere output op de Wikimedia-platforms gerelateerd aan die instelling te vergemakkelijken. Vaak wordt een WiR gerekruteerd door een culturele instelling (GLAM), maar een WiR kan ook in andere organisaties dienen (universiteiten, middelbare scholen).

De positie van een Wikimedian in residence is een tijdelijke positie voor een ervaren Wikimedian redacteur die binnen een organisatie gehuisvest is, en vaak door die instelling wordt ingehuurd. Deze ervaren redacteur laat de organisatie kennismaken met het gebruik van de Wikimediaplatforms en traint het personeel van de organisatie in het zelfstandig werken met de verschillende tools. Een andere taak van de Wikimedian in residence zou kunnen zijn om het materiaal van de instelling onder een vrije licentie vrij te geven voor Wikipedia, Wikidata, Wikimedia Commons of andere Wikimediaplatforms.

Dit zou als een stage georganiseerd kunnen worden.

Beperking: Een Wikimedian in residentie kan geen Wikipedia-artikel schrijven of bewerken dat gerelateerd is aan de organisatie, omdat dat zou leiden tot een belangenverstrengeling.

Vereisten

[edit]

Enkele vereisten voor Wikimedia-redacteuren om te worden aangenomen als WiR zijn:

  • ervaren in het bewerken van Wikipedia of andere Wikimedia platformen;
  • een goede reputatie hebben als redacteur;
  • op de hoogte zijn van het beleid, de conventies en de richtlijnen (wat is toegestaan en wat niet);
  • geen belangenverstrengeling veroorzaken, geen Wikipedia artikel(en) bewerken die gerelateerd zijn aan de instelling;
  • een goede reputatie hebben bij de lokale gemeenschappen van de verschillende Wikimedia platformen.

Contact

[edit]

Als u als organisatie geïnteresseerd bent om een Wikimedian in residentie aan te stellen, neem dan contact op met Wikimedia Belgium op support@wikimedia.be.

Wikimedia België kan u helpen in het proces van het aanwerven van een goede Wikipedian in residentie. Vooraleer het aanwervingsproces van start gaat, kunnen we samen met u evalueren of een Wikipediaan in residentie het meest geschikte antwoord is op uw behoeften.

[edit]