KOERS. Museum van de Wielersport

From Wikimedia Belgium
Jump to navigation Jump to search

Het KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare) wordt financieel ondersteund door het Fonds Vrienden van Wikimedia België in het kader van een Wikimedian in Residence project. Dit project wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting via het comité Vrienden van Wikimedia België.

Kermiskoersen in Vlaanderen
Parameter Waarde
Locatie KOERS. Roeselare
Startdatum 1 oktober 2022
Einddatum 31 maart 2023
Eindrapport 30 juni 2023
Budget 5.100 €
Projectcoördinatoren Diethard Vlaeminck
Thomas Ameye
Samenwerking Wikimedia België
Andere koersmusea
KBS projectnummer 2022-C5191790-226964

Projectomschrijving[edit]

KOERS beschikt over een uitgebreide documentaire en museale collectie die de Belgische en internationale fiets en wielersportgeschiedenis in al haar facetten belicht. In 2022 en 2023 focussen we in de publieks- en wetenschappelijke werking op het thema van de kermiskoers. Door gebruik te maken van diverse Wikimedia-platformen willen we de collectie en het onderzoek gelinkt aan dit onderwerp publiek toegankelijk maken. In samenwerking met vrijwilligers en wedstrijdorganisatoren kan het museum het Belgisch kermiskoerscircuit en haar erfgoed zo meer zichtbaarheid geven.

Binnen de werking van het museum staan 2022 en 2023 in het teken van de kermiskoers. KOERSbus, het in 2021 gelanceerde wielermuseum-op-wielen, doet vanaf de zomer van ‘22 de nog 26 resterende kermiskoersen aan. De inhoud van deze mobiele tijdelijke tentoonstelling wordt dan ook gewijd aan de kermiskoerscultuur. Dit (zw)erfgoed vormt samen met de eigen museumcollectie de inhoudelijke basis van ‘kermisKOERSbus’.

Communicatie[edit]

Het project kan verwijzen naar de KBS-accounts op sociale media: @Koning.Boudewijnstichting op Facebook, @KBS-FRB op Twitter, King Baudouin Foundation op LinkedIn, kbs_frb op Instagram. Je kan vermelden dat het project wordt gesteund door het Fonds Vrienden van Wikimedia België, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Wikimedia platformen[edit]

Wikimedia beweging[edit]

De Wikimedia-vrijwilligers worden opgeroepen om aan project inhoudelijk bij te dragen.

Projectpagina[edit]

Schrijfsessies[edit]

Zie ook[edit]