Voorstellen voor een nieuwe naam voor de Wikimedia-beweging

From Wikimedia Belgium
Jump to navigation Jump to search
Logo Wikimedia Belgium
Logo Wikimedia Belgium
Announcement

Zoals je misschien weet, is de Wikimedia Foundation (Stichting) sinds enkele jaren begonnen met een initiatief om de beweging een andere naam te geven. Dit maakt deel uit van de Wikimedia strategie voor 2030.

Ondanks de algemene tegenstand van de gemeenschap, heeft de Stichting op 16 juni 2020 de voorlopige resultaten van dit project vrijgegeven. Er werden drie mogelijkheden gepresenteerd. De "Wikimedia-beweging" zou dan genoemd worden naar een van de volgende voorstellen:

Wat de wereldwijde Stichting betreft, deze zou worden omgedoopt tot de "Wikipedia Network Trust", "Wikipedia Organization" of "Wikipedia Foundation". Als argument wordt vermeld at Wikipedia de best gekende naam is bij het publiek. Verschillende Meta-pagina's zijn gewijd aan dit rebranding-project. Er lopen momenteel een aantal procedures in de beweging:

De meeste van de Wikimedia-verenigingen, en de meerderheid van de vrijwilligers vinden deze voorstellen om verschillende redenen verkeerd.

Voor het publiek zal de naamsverwarring tussen Wikipedia (het project, het platform) en de "Wikipedia-beweging" (verenigingen en gebruikersgroepen) alleen maar toenemen. Het Wikimedia/Wikipedia-onderscheid op zich heeft al enige uitleg nodig, maar de nieuwe voorgestelde naam maakt het alleen maar complexer.

Het zal moeten worden uitgelegd dat Wikipedia een project is, met een eigen gemeenschap, maar dat het ook een beweging is, waarvan de leden niet precies dezelfde zijn als de Wikipedia-gemeenschap (die van het project). Wikipedia (de beweging) omvat ook zusterprojecten van Wikipedia (de projecten). Wikimedia Commons wordt gebruikt om niet alleen Wikipedia (het project) te illustreren, maar ook de zusterprojecten van Wikipedia, en andere Wikipedia-projecten die geen Wikipedia zijn. De verwachting is dat het een hele puinhoop wordt, en nog ingewikkelder om uit te leggen dan de huidige situatie.

De andere Wikimedia-projecten zullen overschaduwd worden door Wikipedia. Door de naamsverwarring zal Wikipedia nog meer ruimte in beslag nemen terwijl het nu al het dominante project is in het Wikimedia-universum.

Als Wikimedia Belgium haar naam zou moeten veranderen in "Wikipedia xxxx België" kan de vereniging niet langer volhouden dat ze niet verantwoordelijk is voor de inhoud van Wikipedia. Dit zou het risico voor rechtszaken ernstig vergroten.

Er kan zelfs over oneigenlijk gebruik kunnen worden gesproken door de naam van een van de projecten te gebruiken als de naam van de vereniging, gemeenschap, en stichting.

Het bestuur van Wikimedia Belgium.

Zie ook: overlegpagina