Jump to content

Speeches/Geertivp/Prijsuitreiking Wiki Loves PZ

From Wikimedia Belgium

Toespraak van de voorzitter van Wikimedia België ter gelegenheid van de (uitgestelde) prijsuitreiking Wiki Loves PZ op 21 mei 2022.

Iedereen kent Wikipedia; weinigen kennen Wikimedia. De Engelstalige Wikipedia werd gestart in 2001, heel vlug gevolgd door de meeste andere Wikipedia’s. De Nederlandstalige Wikipedia is de vijfde grootste qua aantal artikelen. De Wikimedia Foundation (WMF) is de eigenaar van Wikipedia en de verschillende zusterapplicaties.

Wikipedia wordt geschreven door vrijwilligers die hier niet voor vergoed worden. Iedereen is vrij om te schrijven naar goeddunken mits het respecteren van bepaalde conventies. De inhoud van Wikipedia en de andere platformen blijft eigendom van iedere individuele vrijwilliger. Iedereen is ook verantwoordelijk voor de eigen bijdragen. De verschillende applicaties worden ondersteund door de gemeenschap van vrijwilligers. Ieder platform en iedere taal gebruikt zijn eigen conventies.

Wikimedia België (WMBE) is de nationale vereniging die Wikipedia en de andere projecten ondersteunt. Wij ondersteunen de vrijwilligersgemeenschap en we werken samen met erfgoedinstellingen, heemkundige kringen, archieven, bibliotheken, musea, universiteiten en hogescholen. We vormen een netwerk van een veertigtal nationale afdelingen die geografisch en per taalgemeenschap samenwerken. Er bestaan eveneens gebruikersgroepen rond specifieke onderwerpen zoals geneeskunde of wetenschappen.

Enkele voorbeelden van samenwerking: Wikimedia België werkt samen met de Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei, het Stadsarchief Leuven over straatnamen en historische plaatsen, de humaniora van het Sint-Pieterscollege in Leuven die een multimediaal project over de Molens Van Orshoven van Leuven organiseren, het Jenevermuseum Hasselt en het Industriemuseum van Gent over historische Gentse textielfabrieken.

De reden waarom we een fotowedstrijd houden is omdat we het heel belangrijk vinden om erfgoed te inventariseren en te documenteren. Hiervoor hebben we natuurlijk gemotiveerde fotografen nodig. Foto's worden beoordeeld door een gemotiveerde jury, mits ondersteuning door een aangepast toepassing. De foto’s worden gebruikt op Wikidata en Wikipedia.

Sinds 2019 hebben we het Fonds Vrienden van Wikimedia België opgericht dat erkend is door de Koning Boudewijnstichting om de verschillende projecten financieel te kunnen ondersteunen. Op die manier kunnen we fiscale attesten afgeven voor giften van minimum 40 €. Om een gift te doen kan je meer informatie vinden op onze website wikimedia.be. In 2022 willen we een aantal projecten implementeren van Wikimedian in Residence.

Zie ook

[edit]