Persbericht Panoramavrijheid in België

From Wikimedia Belgium
Jump to navigation Jump to search
en fr
Logo Wikimedia België
Logo Wikimedia België

11 juli 2016 - Panoramavrijheid in België: Wikimedia viert nieuwe creativiteit in de openbare ruimte


Vanaf deze vrijdag (15 juli) treedt er een nieuwe uitzondering op het Belgisch auteursrecht in werking dat toestaat dat Wikipedia-artikelen afbeeldingen tonen van o.a. het Atomium en de gebouwen van Victor Horta. Het wetsvoorstel werd op 16 juni 2016 door het Federale Parlement aangenomen. Buiten Wikipedia zal het voor iedereen mogelijk zijn om vrij en legaal foto's te nemen en te delen van gebouwen en sculpturen in de openbare ruimte.

Kunst is belangrijk en het verrijkt het leven van mensen. Dat is de reden waarom we in België publieke middelen gebruiken om kunst aan te schaffen en deze in de dagelijkse omgeving van mensen te plaatsen. Het krachtige idee achter publieke kunst is dat het een deel van het publiek zou moeten zijn, toegankelijk en herbruikbaar. Wikimedia België heeft dit idee opgepakt en zich toegewijd om kunst, onderwijs en cultuur beschikbaar voor iedereen te maken en bij te dragen aan de groei van het publieke domein.

Auteursrecht is notoir lastig. Bijvoorbeeld, niet veel mensen wisten dat ze dagelijks auteursrechten schonden bij het uploaden en delen van afbeeldingen van de openbare ruimte op sociale media. Nog minder mensen hadden enig idee dat de reden waarom Wikipedia het Atomium in Brussel niet afbeelden het auteursrecht was. Dit was niet alleen het contact kwijt met de werkelijkheid, maar droeg ook bij aan een slechte naam van auteursrechten.

De nieuwe wetgeving zal op vrijdag 15 juli 2016 in werking treden. Op deze dag zullen 1411 eerder verwijderde afbeeldingen uit België teruggeplaatst worden op de Wikimedia-projecten en talloze afbeeldingen zullen toegevoegd worden aan een groot aantal artikelen op Wikipedia. Wikimedia België zal deze prijzenswaardige verandering vieren met een receptie die zal plaatsvinden op 15 juli 2016 in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel en begint om 19:00 uur. De deuren gaan om 18:30 open.




Panoramavrijheid?[edit]

Aan de historische situatie van het niet kunnen tonen van een vrije afbeelding van het Atomium op Wikipedia komt een einde op 15 juli 2016.

België had, in tegenstelling tot Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, geen Panoramavrijheid. Dit betekent dat foto's van gebouwen en kunstwerken in openbare plaatsen, waarvan de maker/ontwerper nog geen 70 of meer jaar geleden overleden was, niet vrijelijk gepubliceerd mochten worden, omdat de auteursrechten op deze werken nog niet verlopen waren. Voor Wikipedia is dit een probleem, omdat we artikelen over moderne kunst in de openbare ruimte en moderne architectuur dan niet kunnen illustreren.

Wikipedia[edit]

Wikipedia is een online meertalige encyclopedie die collectief geschreven wordt door haar lezers. Wikipedia tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is, en door iedereen verbeterd kan worden. De encyclopedie is de meest bezochte website ter wereld zonder winstoogmerk.

Wikimedia België[edit]

Wikimedia België vzw is de lokale vereniging van de wereldwijde Wikimedia-beweging. De vereniging heeft als doel om het creëren van vrije kennis in België te bevorderen en de vrijwilligers te ondersteunen die bijdragen aan de totstandkoming en verspreiding van gratis educatieve materialen.

Contact[edit]

Wikimedia België vzw
Troonstraat, 1050 Elsene (alleen op afspraak)
http://www.wikimedia.be
info@wikimedia.be
Ondernemingsnummer: BE 0563.775.480

Zie ook[edit]