Nieuwsbrief juni 2022

From Wikimedia Belgium
Jump to navigation Jump to search
Taal: English • français • Nederlands

Nieuw bestuur[edit]

Op 18 juni heeft Wikimedia België de jaarlijkse algemene vergadering gehouden. De jaarrekening werd goedgekeurd en een nieuw bestuur gekozen.

We nemen afscheid van Anne Jeanneret als bestuurder en danken haar voor haar jarenlange inzet. Geert Van Pamel werd herkozen als voorzitter. Dominique Labar werd nieuw bestuurslid. Mike Nicolaije en Sam Donvil volbrengen hun tweede jaar als bestuurder.

Prijsuitreiking Wiki Loves PZ[edit]

Op 21 mei ging de (uitgestelde) prijsuitreiking van de fotowedstrijd Wiki Loves PZ door in Kasteel Ter Rijst in Pepingen. Zes winnaars mochten mee op de foto met op de achtergrond de winnende foto’s.

Wiki Loves Heritage[edit]

Van 1 juli tot eind oktober houden we de jaarlijkse fotowedstrijd Wiki Loves Heritage, waar alle soorten van erfgoed, inclusief onroerend en immaterieel erfgoed, welkom zijn.

Ook dit jaar willen we FARO en de erfgoedcellen hierbij betrekken. Maak gebruik van de vakantie om ontbrekende foto’s op te laden en maak kans op een prijs. De ervaring leert dat je zelfs met een enkele foto kans maakt…

Franse Wikiconventie[edit]

De Franstalige Wikiconvention vindt plaats op 19 en 20 november 2022 in Parijs, en eindelijk in levende lijve! Hoewel de registratie op een later tijdstip zal plaatsvinden, kunt u nu reeds uw bijdragen voorstellen.

Bent u geïnteresseerd in het aanvragen van een beurs en bent u gevestigd in België? Wikimedia België biedt twee studiebeurzen aan voor de Franstalige Wikiconventie 2022. Regels voor aanmelding: meld je aan via projects@wikimedia.be; presenteer jezelf kort: je activiteiten voor de Wikimedia-projecten, je interesses voor het evenement. Indien de aanvraag wordt aanvaard op basis van het beginsel "wie het eerst komt, het eerst maalt", verbindt de betrokkene zich ertoe:

  • alle facturen en kwitanties in verband met het evenement (vervoer, hotel, ontbijt en diners) te bewaren om een onkostennota op te stellen
  • redelijk zijn in hun uitgaven (het maximum is 500 €, maar de werkelijke kosten kunnen veel lager zijn aangezien de organisatie goedkope kamers reserveert voor deelnemers aan de Wikiconventie)
  • schrijf een verslag over uw ervaring en wat u achteraf hebt geleerd en opgestoken van het evenement.

Wikimedian in Residence[edit]

Het KOERS museum project in Roeselare werd geselecteerd als eerste project door het bestuurscomité van het Fonds Vrienden van Wikimedia België. Van oktober tot maart 2023 loopt er een project over kermiskoersen.

Het museum wil Wikidata voorzien van resultaten van koerswedstrijden en wil foto's opladen en documenteren op Wikimedia Commons. Samen met de Wikimediagemeenschap wil het ook Wikipediapagina’s schrijven.

Fiscale gift via de Koning Boudewijnstichting[edit]

Giften aan het Fonds Vrienden van Wikimedia België van minimum 40 € per jaar via de Koning Boudewijnstichting geven recht op een belastingvermindering van 45%.

Project Molens Van Orshoven in Leuven[edit]

In Leuven heeft het Sint-Pieterscollege een multimediale groepstaak volbracht over de geschiedenis van de Molens Van Orshoven.

Het project liep in samenwerking met de maakleerplek, het stedelijk archief, de erfgoedcel, het stadsbestuur van Leuven, Studio De Beer, het productiehuis De Chinezen, b00t, Wikimedia België en natuurlijk de leerkrachten en de leerlingen zelf.

Het resultaat waren een aantal collodiumfoto's op aluminium, een podcast over de geschiedenis van de molens, een educatieve iglo en een Wikipediapagina. De resultaten werden op 10 juni plechtig voorgesteld in de molens.

Doctoraat Lionel Scheepmans[edit]

Lionel Scheepmans, medeoprichter en adviseur van Wikimedia België heeft op 17 juni zijn doctoraat in politieke en sociale wetenschappen behaald aan de universiteit van Louvain-la-Neuve over de wereldwijde Wikimedia organisatie, met als titel Imagine un monde - Quand le mouvement Wikimédia nous aide à penser de manière prospective la société globale et numérique de demain. Lionel heeft zijn scriptie gepubliceerd op Wikiversity, waar je het kunt lezen. Wij wensen hem van harte proficiat met het behalen van zijn doctoraat.

Klikipedia[edit]

Op het Vlaamse televisiekanaal Een kan je met het programma Iedereen beroemd deelnemen aan een quiz genoemd Klikipedia. Teams strijden tegen elkaar om ter vlugst te navigeren van een pagina naar een andere pagina. De VRT zoekt nog steeds deelnemers.

Listen to Wikipedia[edit]

Wist je dat je kan luisteren naar Wikipedia? Iedere wijziging van een artikel geeft een auditieve klank. Afhankelijk van de taal en de intensiteit van de wijzigingen krijg je een andere tonaliteit. Je kan dan ook alle wijzigingen natrekken, op het moment dat ze gemaakt worden.

Wat is een Wikipedia naamruimte?[edit]

Iedereen kent Wikipedia, maar slechts weinig mensen weten dat er ook (technische) naamruimten zijn. De categorie-naamruimte omvat een thematische boomstructuur van de onderwerpen. Iedere pagina heeft zijn eigen overlegpagina waar je de historiek van het ontstaan van de pagina kan nakijken of vragen stellen.

Iedere gebruiker heeft een persoonlijke naamruimte waar men naar eigen goeddunken subpagina's kan aanmaken als voorbereiding van een artikel. Via de overlegpagina's kan je ook communiceren met andere gebruikers.

Tevens bestaat er een projectnaamruimte waar je meer informatie kan terugvinden over bepaalde projecten, zoals b.v. schrijfsessies. Let op: zoals alle andere pagina's op Wikipedia kan iedereen alles wijzigen met respect voor privacy en auteursrecht. Iedereen kan ook alles lezen.

Contacteer ons[edit]

Logo Wikimedia België
Logo Wikimedia België

Wikimedia België vzw
Antwerpselaan 40
B-1000 Brussel
+32 471 82 20 26 (voice/sms/Signal/Telegram/WhatsApp)
Onderneming 0563.775.480 - RPR Brussel - Niet BTW-plichtig
www.wikimedia.be info@wikimedia.beActiviteitenVideo chat