Wiki Loves Art/introductie
Voor fotografen: deelnemen! | regels | fototips | organisatie | bijdragen aan Wikipedia & Wikimedia
Voor organisaties: introductie | hoe deel te nemen | verdere samenwerking met Wikipedia & Wikimedia
Musea hebben de kennis en de documentatie en Wikipedia heeft een wereldwijd bereik en een verspreiding ver voorbij van wat een museum alleen bereiken kan. |
Wiki Loves Art helpt culturele instellingen, organisaties en particuliere collecties om hun online aanwezigheid te vergroten door het verhogen van de beschikbaarheid en zichtbaarheid van hun kunstcollectie op Wikipedia, Wikimedia Commons en de andere wiki-projecten. Wiki Loves Art biedt partnerorganisaties de mogelijkheden om hun collecties te presenteren aan een breed en nieuw publiek, en een doorslaggevende rol te spelen bij het vergroten van de zichtbaarheid van het Belgische culturele erfgoed op internationaal niveau. Deelnemen aan Wiki Loves Art biedt ook de gelegenheid om meer betrokkenheid te krijgen uit de gemeenschap en een publiek te ontwikkelen.
Wiki Loves Art fotowedstrijd juli-augustus 2016
Wikimedia België presenteert voor de eerste keer het project Wiki Loves Art, een fotowedstrijd van twee maanden lang in juli en augustus 2016 in samenwerking met Belgische musea en andere organisaties. Dit evenement bouwt voort op de succesvolle Wiki Loves Art-projecten die in de Verenigde Staten, in het Verenigd Koninkrijk en Nederland georganiseerd zijn en nodigt culturele instellingen uit om fotografen welkom te heten en hen foto's te laten nemen van een door u als organisatie gekozen selectie van kunstwerken die u in huis heeft. Hiermee wordt uw collectie online zichtbaarder en interessanter voor een groter publiek.
Er zijn verschillende modellen mogelijk voor deelnemende instellingen, variërend van toestemming om foto's van bepaalde kunstwerken te maken, speciale bezoeken en presentaties te bieden, tot aan de organisatie van Wikipedia-schrijfworkshops over onderwerpen uit de collectie van de instelling. Ook kunnen er specifieke fototrainingen worden georganiseerd in samenwerking met professionele fotografen.
Iedere foto die gemaakt en geüpload wordt, vermeld de instelling waar de foto genomen is en linkt naar de website van uw organisatie. Wikimedia Commons is een van de grootste online mediatheken en omvat meer dan 30 miljoen mediabestanden die op Wikipedia en daarbuiten onder voorwaarden gebruikt kunnen worden. De foto's op Wikimedia Commons worden gelicentieerd onder een vrije licentie die ook meer en meer door musea over de hele wereld gebruikt worden vanwege de flexibiliteit en duidelijkheid die deze licenties bieden.
Sharing is Caring
Vandaag de dag kan een foto van een kunstwerk op een groeiend aantal media worden gebruikt en voor vele verschillende toepassingen, waardoor musea in constante onderhandelingen terechtkomen met rechthebbenden over uitgebreidere en open-ended toestemmingen. Musea zijn dus meer en meer geïnteresseerd in open licenties, die hen in staat stellen om opnieuw gebruik te maken van de werken door middel van (nieuwe) media, maar biedt ook de gelegenheid om nieuwe uitgeversstrategieën te ontwikkelen en biedt mogelijkheden om het publiek te betrekken.
Creative Commons-licenties worden op grote schaal gebruikt en bieden verschillende voorwaarden voor hergebruik. De licentie "Creative Commons Naamsvermelding" of "CC BY", staat hergebruik van het werk toe, zolang de auteur wordt vermeld. Sommige musea prefereren de CC0-licentie, dit is de meest open licentie, als een manier om het licentiëren van kunstwerken in hun collectie te unificeren, aangezien bijvoorbeeld “CC BY” niet gebruikt kan worden voor kunstwerken in het publieke domein.
Grote instellingen zoals het Rijksmuseum Amsterdam, de National Gallery of Art in Washington en het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen zijn pioniers in de ontwikkeling van innovatieve publieke domein-strategieën. De curator van het Statens Museum for Kunst, Merete Sanderhoff, die de ontwikkeling van de publieke domein-strategie in 2007 inzette, zegt: Er zijn diverse studies en die laten zien dat bijna alle musea alleen maar geld verliezen met deze traditionele licenties. De reden is simpel: het is zeer tijdrovend om te verkopen en controle over deze licenties uit te oefenen. Als u de afbeeldingen gratis te downloaden op uw website aanbiedt, bespaart u een hoop tijd en geld. Er is nog een ander belangrijk aspect: websites van museums verliezen potentiële klanten omdat mensen de afbeeldingen elders in slechtere kwaliteit downloaden.
- (“Sharing is caring”, uit het boek Public Domain – Edition Digital Cultures 3, gepubliceerd door Christoph Merian Verlag en Migros-Kulturprozent, 2015.)
Instellingen die vrije licenties gebruiken dragen bij aan een op grotere schaal delen van het cultureel erfgoed en vergemakkelijkt het gebruik ervan in educatieve contexten.
De voordelen van samenwerking met Wikipedia
Veel instellingen wereldwijd werken met Wikimedia samen, van het British Museum in Londen tot aan het Museu Picasso in Barcelona, alle profiteren van het internationale publiek van het platform en de vele instrumenten die zij organisaties biedt.
Musea hebben de kennis en de documentatie en Wikipedia heeft een wereldwijd bereik en een verspreiding ver voorbij van wat een museum alleen bereiken kan.
- (Josep Serra, Directeur, Museu Picasso in Barcelona, Sharing curatorial knowledge with the world – Museums Collaborating with Wikipedia)
In een interview geeft Merete Sanderhoff, curator van het Statens Museum for Kunst, de grote voordelen van het werken met Wikimedia Commons: Al het onderzoek begint vandaag de dag met Wikipedia. De mediatheek voor de afbeeldingen, het beeldarchief voor alle Wikipedia-edities, is Wikimedia Commons. Als openbare educatieve instelling hebben we alleen maar te winnen met het beschikbaar zijn van onze afbeeldingen op Wikimedia en Wikipedia. Zelfs mensen die niet geïnteresseerd zijn in kunst komen onze afbeeldingen tegen […] Via Wikipedia komen de mensen heel snel op onze collectie uit – via een zogenaamde backlink.
- (“Sharing is caring”, uit het boek Public Domain – Edition Digital Cultures 3, gepubliceerd door Christoph Merian Verlag en Migros-Kulturprozent, 2015.)
Wikimedia biedt culturele instellingen vele manieren van samenwerking. Voor meer informatie, zie deze pagina.
Meer informatie?
- Oproep | Doe mee aan Wiki Loves Art
- Neem contact met ons op via infowikimedia.be