Persbericht schrijfweken Brussel 2016

From Wikimedia Belgium
Jump to navigation Jump to search
Schrijven op Wikipedia
Schrijven op Wikipedia
2 april 2016 - Wikipedia richt zijn focus de volgende twee weken op Brussel

Iedereen kent Wikipedia en iedereen gebruikt Wikipedia, maar de grootste encyclopedie word je niet zomaar. Wikipedia rekent daarvoor op duizenden vrijwilligers.

De Wikipedia-schrijfweek is een week waarin gebruikers van Wikipedia zich richten op een bepaald land. Ze schrijven gezamenlijk over onderwerpen die hen interesseren en die te maken hebben met dat land. Daarnaast zijn er ook themagerichte en lokale versies van de Schrijfweek. Zo wordt er van 4 tot en met 17 april 2016 een Schrijfweek over Brussel georganiseerd.

De Brusselse bibliotheken en UiTinBrussel organiseren een reeks schrijfsessies om de achterstand van Nederlandstalige informatie over aan Brussel gerelateerde onderwerpen op Wikipedia weg te werken. Thema’s zijn er genoeg: literatuur, architectuur, kunst, muziek, wetenschap, erfgoed... De studentenvereniging Infogroep aan de Vrije Universiteit Brussel organiseert in hetzelfde kader een reeks schrijfsessies om universiteitsstudenten en professoren van de VUB warm te maken aan Wikipedia bij te dragen en over Brussel te schrijven.


Ook jij kan bijdragen

De schrijfsessies zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die nog nooit iets voor Wikipedia geschreven hebben. Iedere sessie start met een korte inleiding om nieuwelingen op het juiste spoor te zetten. Mensen met ervaring helpen hen die hulp nodig hebben. Samenwerken is waar Wikipedia om draait. Iedereen die een handje wil toesteken is welkom; op de schrijfsessies zelf of vanuit de luie zetel thuis.

Voor meer details over het event, inclusief de deelnemende Brusselse bibliotheken, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek_Lokaal/Brussel, http://brusselsebibliotheken.be/wiki-brussels en https://www.muntpunt.be/content/wiki-brussels
Logo Wikipedia
Logo Wikipedia

Het project wordt ondersteund door Wikimedia België vzw, de Brusselse Bibliotheken en studentenvereniging Infogroep VUB.


Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie. Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen.


Logo Wikimedia België
Logo Wikimedia België

Wikimedia België vzw is de vereniging die Wikipedia en de andere Wikimedia-projecten ondersteunt en promoot in België. Ze wordt, net als andere nationale chapters, erkend en ondersteund door de internationale non-profit Wikimedia Foundation, Inc.

  • Troonstraat 51, 1050 Elsene
  • E-mail: info@wikimedia.org


De Brusselse Bibliotheken zijn een netwerk van de 20 Nederlandstalige openbare bibliotheken en wordt op technisch én inhoudelijk vlak ondersteund door het Streekgericht Bibliotheekbeleid, een operationele dienst van de algemene directie cultuur, jeugd, sport van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

  • Vlaamse Gemeenschapscommissie, Streekgericht Bibliotheekbeleid, Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel
  • E-mail: sbb@vgc.be


De Infogroep VUB is studentenvereniging van informaticastudenten aan de Vrije Universiteit Brussel

  • E-mail: pr@infogroep.be