Persbericht Wiki Loves Monuments 2011 georganiseerd in België en Luxemburg

Uit Wikimedia Belgium
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Het Steen in Antwerpen
Stadhuis van Leuven
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Boodschap in Spalbeek
Beurs van Brussel
Quote open

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden.

Quote close

Wikipedia bestaat in 2011 tien jaar. In die afgelopen periode werd heel veel informatie toegevoegd, en kregen veel gemeenten, monumenten en evenementen een uitgebreid artikel. Maar vaak ontbreken hierbij de nodige afbeeldingen. Dat is niet alleen een probleem van Wikipedia: ook de overheidsinstellingen hebben niet van alle monumenten een recente foto.

Daarom organiseren een aantal Vlaamse, Waalse, Brusselse en Luxemburgse Wikipediavrijwilligers de actie "Wiki Loves Monuments". Dit is een openbare fotowedstrijd rond onroerend erfgoed, zoals monumenten, landschappen, bezienswaardige gebouwen en kunstwerken. De actie wordt georganiseerd in de maand september en vormt een aanvulling op de Open Monumentendag die dit jaar op 11 september plaatsvindt.

De opzet van de wedstrijd is eenvoudig: ga op stap in je omgeving, maak foto's van de monumenten in de buurt en plaats ze online via het formulier op onze website. Een leuke en leerrijke ervaring, en je helpt er 's werelds grootste naslagwerk mee.

De actie is opgezet als een wedstrijd. Alle afbeeldingen worden nagezien door een professionele jury, met daarin onder andere persfotograaf Michiel Hendryckx, bekend van radio en televisie. De jury zal een top-vijftien samenstellen, en verdeelt ook de prijzen. De top-tien zal tevens meedingen naar de Europese prijs.


Achtergrond
In België en Luxemburg zijn er heel wat nationale monumenten. Een groot aantal monumenten heeft reeds een eigen artikel, maar de bijbehorende afbeelding is nog niet altijd aanwezig, en dat is een nuttige aanvulling op een artikel. Het oog wil immers ook wel wat!


Praktisch
Meer info over de wedstrijd vind je op de website: http://www.wikilovesmonuments.be

Op Wikipedia zijn lijsten beschikbaar van alle monumenten in België en Luxemburg, gerangschikt per gemeente of regio, waarbij onder meer coördinaten vermeld zijn. Deze kunnen een hulpmiddel vormen bij het terugvinden van de monumenten.

De foto's moeten zelfgemaakt zijn en onder een vrije licentie worden vrijgegeven.
Over Wikimedia Commons
Tijdens de wedstrijd worden de foto's op de Wikimedia Commons geplaatst. Dit is de online centrale database van alle afbeeldingen, video's, geluidsfragmenten en andere media met een vrije licentie die op Wikipedia en alle andere Wikimedia-projecten gebruikt kunnen worden. Inmiddels telt Commons meer dan 10,5 miljoen bestanden en dragen meer dan 25.000 vrijwilligers op regelmatige basis bij.

De afbeeldingen kunnen dan gebruikt worden op artikelen in Wikipedia. Aangezien de afbeeldingen vrij beschikbaar zijn, kunnen deze ook door anderen gebruikt worden.


Over Wikipedia
Wikipedia is een online encyclopedie waarvan de inhoud door iedereen kan en mag worden bewerkt. De informatie mag ook vrij gekopieerd en verspreid worden. Het project is op 15 januari 2001 in het Engels gestart, en in juni 2001 volgde de Nederlandstalige versie. De website wordt beheerd door de Wikimedia Foundation. Wikipedia heeft inmiddels meer dan 270 taalversies, 100.000 vrijwilligers - die de meer dan 15 miljoen artikelen bijhouden - en krijgt maandelijks meer dan 350 miljoen unieke bezoekers wereldwijd. De Nederlandstalige Wikipedia heeft meer dan 740.000 artikelen, en dit aantal groeit nog elke dag.


Wiki Loves Monuments
Onze website: http://www.wikilovesmonuments.be
Op Twitter: http://twitter.com/wikimonumentsBE
Een overzicht van de acties in andere landen: http://www.wikilovesmonuments.org