Persbericht Wiki Loves Art België in 2016 van start

From Wikimedia Belgium
Jump to navigation Jump to search
en fr
Logo Wiki Loves Art
Logo Wiki Loves Art


Perscommuniqué - 1 juli 2016
WIKI LOVES ART BELGIË 2016 VAN START
Doel: de zichtbaarheid van het erfgoed in België verhogen


Primeur in België: vandaag start de allereerste editie van Wiki Loves Art. Tijdens de zomervakantie ontvangen musea en archieven in het hele land (amateur-)fotografen en erfgoedliefhebbers. Hun opdracht? Foto’s maken van (kunst)voorwerpen. Die foto’s worden vervolgens onder een vrije licentie opgeladen in het beeldarchief van Wikipedia en gekoppeld aan artikels. Het ultieme doel is tweeledig: het vergroten van de online visibiliteit van het cultureel erfgoed in België. Daarnaast wil het initiatief ook een groter draagvlak voor digitale ontsluiting van erfgoed en kennis creëren.


'“We moeten als musea nog veel meer de ambitie hebben om impact op de samenleving te hebben en publieke waarde te creëren.”'
Volop inzetten op musea; Eerste Visienota Overleg Vlaamse Musea


Wat?
‘Wiki Loves Art’ is een uitnodiging aan het publiek om foto’s te maken van (een selectie van) collecties van musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Die foto’s worden vervolgens opgeladen in Wikipedia, en komen beschikbaar onder een vrije licentie.

Wiki Loves Art is begonnen in de Verenigde Staten, en daarna succesvol uitgerold in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Israël, Argentinië en Nederland. Wiki Loves Art spoort musea aan om (amateur)fotografen in hun huizen uit te nodigen. De fotografen werken weliswaar ‘voor de goede zaak’. Door hun deelname maken ze wel kans op prijzen. Een jury kiest namelijk uit de inzendingen een aantal uitschieters.

Het concept heeft in het buitenland al ruimschoots zijn impact bewezen. Zo werden de geüploade beelden van Wiki Loves Art NL sinds 2009 al bijna twee miljoen keer bekeken en gebruikt in 1.430 artikels. Datzelfde potentieel is er ook in ons land.


Wie? Waar?
Gezien de specificiteit van elke collectie, kozen de deelnemende instellingen een formule die hen past. Zo openen het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Musée de Mariemont (Morlanwelz) en het Bardelaeremuseum (Lembeke) hun deuren gedurende de hele periode juli en augustus. Het FotoMuseum (Antwerpen), de Universiteitsbibliotheek (Luik) en het Keramiekmuseum (Andenne) houden dan weer in een of twee compacte evenementen fotografieworkshops en Wikipedia-schrijfsessie onder, begeleiding van de museumstaf en Wikimedia-medewerkers. Andere instellingen zullen volgen, waaronder de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Antwerpen). Die leggen hun activiteiten eerstdaags vast.


“Musea hebben de kennis en de documentatie Wikipedia heeft een wereldwijd bereik en een verspreiding ver voorbij van wat een museum alleen bereiken kan.”
Josep Serra, directeur Museu Picasso, Barcelona


Waarom?
Dankzij Wiki Loves Art krijgen musea in Wallonië, Brussel en Vlaanderen de mogelijkheid om hun collecties aan een breed en nieuw publiek te presenteren, meesurfend op het bereik en de impact van één van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Bovendien scheppen ze een precedent in cultureel-erfgoedsector in alle landsdelen. Het is een belangrijk signaal met betrekking tot de ‘open toegang’ tot cultuur.


Kunst- en museumliefhebbers, fotografen en Wikipedia-enthousiastelingen kunnen met andere woorden een actieve rol opnemen en in de werking van het museum betrokken worden.


Wanneer?
Hele periode juli-augustus geopend:

 • Museum voor Schone Kunsten Gent
 • Bardelaeremuseum
 • Musée Royal de Mariemont


Alleen geopend met workshops:

 • 14/07 - Kazerne Dossin in Mechelen
 • 23/07 - FotoMuseum Antwerpen
 • 26/07 - Erfgoedbibliotheek Hendrik de Conscience
 • 08/08 - Keramiekmuseum in Andenne
 • 12/08 - Universiteitsbibliotheek Luik
 • 16/08 - Erfgoedbibliotheek Hendrik de Conscience
 • 18/08 - Kazerne Dossin in Mechelen
 • 19/08 - Universiteitsbibliotheek Luik
 • 22/08 - Keramiekmuseum in Andenne
 • 27/08 - Koninklijke Bibliotheek van België, Brussel (alleen schrijfsessie)


Meer informatie?

W. www.wiki-loves-art.be
F. Volg ons op Facebook!
T. Volg ons op Twitter: WikiLovesArtBE!
Hashtag: #wikilovesartbe2016

Wikipedia België
Romaine (NL) en Loraine (FR)
E. info@wikimedia.be
W. www.wikimedia.be

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw
Roel Daenen
T. 02 213 10 73
E. roel.daenen@faro.be
W. www.faro.be

Packed vzw
Alina Saenko
T. +32 (0)2 217 14 05
E. alina@packed.be
W. www.packed.be

Sam Donvil
T. +32 (0)2 217 14 05
E. sam@packed.be
W. www.packed.be


Annex

Resources vorige edities en zusterprojecten
https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_Loves_Art


Impact WLA NL 2009

 • Geüploade beelden werden in mei 2016 al 1,8 miljoen keer bekeken
 • Geüploade beelden werden gebruikt in 1430 artikels

Bron
https://tools.wmflabs.org/glamtools/baglama2/#gid=58&month=201605


Testimonials