Newsletter/2025-05/el
Algemene Vergadering - Zaterdag 10 mei

Tijdens deze boeiende dag stonden we stil bij het voorbije jaar, maakten we plannen voor de toekomst en namen we samen enkele belangrijke beslissingen over de koers van onze organisatie.
We hadden een ruim gevulde agenda:
Activiteitenverslag van het afgelopen jaar
We namen uitgebreid de tijd om onze voorbije werkzaamheden te evalueren. Niet alleen om te vieren wat we samen realiseerden, maar ook om te leren en verbeteren. Deze terugblik bracht meteen ook nieuwe ideeën en actiepunten naar boven – een waardevol moment van reflectie en inspiratie.
Financieel verslag en goedkeuring van de jaarrekening
Een gezonde financiële basis is essentieel. De jaarrekening werd unaniem goedgekeurd, waarmee we opnieuw bevestigen dat onze organisatie op stevige fundamenten staat.
Kwijting van het bestuur
Het bestuur kreeg kwijting over het jaar 2024. Enkele bestuursleden zagen hun mandaat aflopen. Uiteraard hadden zij ook de kans om zich opnieuw verkiesbaar te stellen.
(Her)Verkiezing van nieuwe bestuursleden
We verwelkomden opnieuw:
Geert Van Pamel, herverkozen als bestuurslid en voorzitter
Norbert Matheuwezen, als bestuurslid
Bespreking en goedkeuring van het budget en de plannen voor het komende jaar
We bespraken het financiële plan van 2025 en keken zelfs al voorzichtig vooruit naar 2026. Transparantie en vooruitdenken blijven onze speerpunten.
Toekenning van effectief lidmaatschap
Bas van Pelt - welkom als effectief lid!
Varia & vragen van leden
Er was ruimte voor open dialoog en extra vragen, gevolgd door een gezellige afsluitende drink.
Dank aan iedereen die erbij was!
Jullie enthousiasme en betrokkenheid maken écht het verschil. Samen blijven we bouwen aan een sterke en dynamische organisatie.
Rechtzetting - Unieke erfgoedcollectie van de Universiteit Gent, nu beschikbaar via Wikimedia Commons.
In onze vorige nieuwsbrief is jammer genoeg een fout geslopen door een misinterpretatie van de ontvangen informatie. Onze oprechte excuses daarvoor.
Hieronder vind je de correcte informatie:
De Universiteit Gent (Boekentoren) bezit een uitzonderlijke erfgoedcollectie, zowel fysiek als digitaal, waarvan er heel wat in het publiek domein zitten en raadpleegbaar zijn via IIIF op hun online catalogus. Dankzij de inzet van vrijwiliger, Mr.Nostalgic, zijn recent tienduizenden digitale opnames van Belgisch erfgoed toegevoegd aan Wikimedia Commons.
De collectie varieert van middeleeuwse manuscripten tot stedelijke monumenten, en biedt een rijk palet van cultuurhistorisch waardevolle objecten: munten, handschriften, landkaarten, prenten, oude foto’s en architecturaal erfgoed uit heel België.

Deze beelden geven een unieke inkijk in het Belgische verleden, maar ook ver daarbuiten. Ze omvatten opnames van iconische monumenten en stedelijk erfgoed, zorgvuldig gedocumenteerd en anders vaak moeilijk toegankelijk voor het brede publiek.
Dankzij deze grootschalige upload wordt waardevol digitaal erfgoed niet alleen veiliggesteld voor toekomstige generaties, maar ook wereldwijd toegankelijk gemaakt voor onderzoekers, studenten en geïnteresseerden. Bovendien kunnen de afbeeldingen vrij worden gebruikt op platformen zoals Wikipedia en Wikidata.
Wikimedia dankt de universiteit om deze collectie beschikbaar te stellen en Mr.Nostalgic voor het ontsluiten via categorieën.
🎶 Terugblik op 8 mei – Schrijfsessie voor doctorandi in de kunsten en musicologie
Op 8 mei verzamelden doctorandi uit heel België voor een inspirerende schrijf- en ontmoetingsdag rond onderzoek in de kunsten en musicologie. De bijeenkomst bood jonge onderzoekers de kans om hun werk te presenteren en in gesprek te gaan over methodologische, historiografische en artistieke vragen.
De sessie was niet alleen een vruchtbare netwerkgelegenheid, maar leverde ook mooie concrete resultaten op op Wikipedia:
# deelnemers | # nieuwe pagina's | totaal # bewerkingen | # nieuwe referenties | # totale bijdragen |
---|---|---|---|---|
12 | 3 | 18 | 13 | 61 |
De dag toonde opnieuw het potentieel van samenwerking tussen academisch onderzoek en vrije kennisdeling. Dank aan alle deelnemers en aanwezige docenten voor hun inzet en waardevolle bijdragen!
🎉 1 januari = Publiek Domein Dag! Doe mee met Wiki Loves Public Domain!
Op 1 januari vieren we Publiek Domein Dag – dé dag waarop auteursrechten vervallen en creatieve werken vrij beschikbaar worden voor iedereen. Een schat aan beelden, teksten en muziek komt dan terecht in het publieke domein, en is beschikbaar voor o.a. Wikimedia Commons, Wikidata en Wikipedia.
Nieuw dit jaar: Wiki Loves Public Domain (WLPD)
Om dit moment extra in de kijker te zetten, organiseren we dit jaar de allereerste editie van Wiki Loves Public Domain: een uitdaging om het publiek domein zichtbaarder en beter beschikbaar te maken op Wikipedia en Wikimedia Commons. En hoe WLPD er precies uit zal zien? Dat bepalen we graag samen!
📌 Denk bijvoorbeeld aan activiteiten zoals:
- Het schrijven van Wikipedia-biografieën over makers wiens werk binnenkort publiek domein wordt
- Het uploaden en toevoegen van werk van makers die net publiek domein zijn geworden
Samen sterker – ook internationaal
Voor dit project werken we samen met Wikimedia Nederland, Wikimedia Frankrijk en uiteraard ook partners zoals meemoo, Koninklijke Bibliotheek (België en Nederland) en Open Nederland.
🤝 Help je mee?
We zoeken enthousiastelingen die willen helpen bij:
- Het uitwerken van de projectpagina en werklijsten
- Promotie en communicatie
- Uploads naar Wikimedia Commons
- Het organiseren van (online of live) activiteiten
Interesse? Laat het weten via een mailtje aan Michelle van Lanschot: vanlanschot@wikimedia.nl
Samen maken we het publiek domein zichtbaar – voor iedereen!
Wikimedia Hackathon 2025: Code, Connecties en de Bosporus
Van 2 tot 4 mei vond de jaarlijkse Wikimedia Hackathon plaats — dit keer op een bijzondere locatie: aan de oevers van de Bosporus, in het hart van Instanbul.

Meer dan honderd ontwikkelaars, ontwerpers en technische bijdragers van over de hele wereld kwamen samen voor een weekend vol samenwerking, creativiteit en coderen. De hackathon is dé plek voor mensen die al actief zijn binnen de technische Wikimedia-gemeenschap om elkaar in levenden lijve te ontmoeten. Het evenement begon, zoals de traditie het wil, met een 'lightning round' waarin deelnemers elk precies 60 seconden kregen om hun projectideeën te presenteren. Daarna vormden zich werkgroepen rond uiteenlopende onderwerpen, van verbeteringen aan de MediaWiki-software tot experimentele tools voor Wikipedia en andere Wikimedia-projecten.
Naast het intensieve programmeerwerk waren er ook workshops en technische presentaties, afgestemd op de interesses van de deelnemers. Heel het programma bekijken?
Zoals steeds werd het weekend feestelijk afgesloten, dit jaar met een muzikale avondcruise over de Bosporus — een sfeervolle afsluiter van een inspirerend en productief weekend.
Algemene Vergadering Wikimedia Europa 2025: Samen sterker in Praag
Op 25 en 26 april 2025 vond in Praag de jaarlijkse Algemene Vergadering van Wikimedia Europa plaats. Wikimedia Tsjechië verwelkomde dit jaar de vertegenwoordigers van de Europese chapters in hun lokalen, gelegen in een voormalig industrieel gebied net buiten het centrum van de stad.
Tijdens de bijeenkomst werden de activiteiten van 2024 onder de loep genomen. De deelnemers — een brede afvaardiging van verkozen leden uit de verschillende Wikimedia-organisaties in Europa — namen kennis van de jaarverslagen, financiële balansen en behaalde resultaten. Ook werd vooruitgeblikt op de plannen voor 2025.
De sfeer was constructief en collegiaal. Belangrijke onderwerpen op de agenda waren onder andere:
- Network Communication: de interne communicatie binnen Wikimedia Europa.
- De impact van de Europese Digital Services Act op onze beweging, met bijzondere aandacht voor de aanpak van systemische crises
- De rol van Wikimedia in Noord-Europa.
Een ander belangrijk moment was de uitbreiding van het bestuur: twee nieuwe leden werden verkozen om de raad te versterken.
De Algemene Vergadering van Wikimedia Europa blijft een essentieel moment om af te stemmen, te verbinden en gezamenlijk richting te geven aan de toekomst van het vrije kennisnetwerk in Europa.
Agenda
ODIS Ontmoetingsdag - 6 juni in Antwerpen
Op vrijdag 6 juni vindt de jaarlijkse ODIS Ontmoetingsdag plaats in Antwerpen, bij partner ADVN | archief voor nationale bewegingen. Ontdek de grootste historische databank van Vlaanderen, krijg een update over het vernieuwingstraject, volg workshops en geniet van een geleid bezoek aan ADVN en het prachtige Hotel Dumont.
📍ADVN, Antwerpen
🕘09u30 - 15u45
🔗Meer info & inschrijven
🌙 La Nuit des Archives – 6 juni in het Mundaneum
Op vrijdag 6 juni van 20u tot middernacht opent het Mundaneum uitzonderlijk zijn deuren voor La Nuit des Archives: een mysterieuze, speelse en unieke avond in het teken van het festival Archivissima.
🔦 Ontdek verborgen archieven, neem deel aan een familiespel en krijg een exclusief kijkje achter de schermen. Ontmoet collega’s uit heel Wallonië, duik in Europese archieven en bezoek de expo “Cités des possibles”, over toekomstvisies en verandering.
📍 Mundaneum, Bergen (Mons)
🎟️ Gratis toegang
🔗 Meer info
📅 11 juni – Schrijfsessies over kunstenaars in de collectie van het Yper Museum
Samen met het Yper Museum zijn we gestart met een reeks Wikipedia-schrijfsessies rond kunstenaars uit de regio Ieper. Met dit project willen we het rijke artistieke erfgoed van de Westhoek beter zichtbaar maken op Wikipedia. Op de projectpagina vind je een overzicht van kunstenaars, bestaande bijdragen en onderwerpen die nog wachten op aanvulling. Iedereen met interesse in kunst, geschiedenis of Wikipedia is welkom om mee te schrijven of te verbeteren — of je nu een doorgewinterde Wikipedian bent of een lokale erfgoedliefhebber.
🎨 🖌️Zin om mee te doen? Hou de projectpagina in de gaten voor updates en nieuwe schrijfmomenten!
19 juni - 🎉 Wikipedia viert 24 jaar in het Nederlands!
Op 19 juni 2025 blaast de Nederlandstalige Wikipedia maar liefst 24 kaarsjes uit! Wat ooit begon als een opvolging van de Engelstalige online encyclopedie, groeide uit tot één van de grootste Nederlandstalige kennisbronnen op het internet – gemaakt en onderhouden door duizenden vrijwilligers.
🎂 Deze verjaardag is hét moment om stil te staan bij de kracht van vrije kennis – én om zelf mee te schrijven aan dit unieke project. Wist je dat je heel eenvoudig zelf een artikel kan aanvullen, verbeteren of foto's kan toevoegen via Wikimedia Commons?
📚 Vier mee door op 19 juni een kijkje te nemen op de website, of laat je inspireren om zelf bij te dragen aan de encyclopedie die van én voor iedereen is!
📸 Wiki Loves Denderland – Rondreizende Erfgoed Expo

De tentoonstelling toont negen bekroonde foto’s die de diversiteit van het Denderlandse erfgoed laten zien: van kleurrijke carnavalsstoeten tot stille kappelletjes, van pottenbakkers tot windmolens zoals de Fauconniermolen tot de Dender zelf.
👉 Deze kleine foto-expo is een uitnodiging om je eigen gemeente opnieuw te ontdekken, erfgoed te (her)waarderen en wie weet… zelf foto’s in te sturen voor een volgende editie.
Na de opening in Lede reist de expo deze zomer ook door naar Bibliotheek Erpe-Mere. In het najaar verhuist de expo naar onder andere Ninove, Aalst, Haaltert en Denderleeuw.
🎟️ Toegang is gratis
📅 Van 26 juni t.e.m. 31 augustus in Lede & Erpe-Mere
🔗 Meer info
🛠️ Workshop ‘Wikipedia & Wikimedia: hoe begin je eraan?’ – zaterdag 28 juni in Lede
Wil je graag meedoen aan Wiki Loves Denderland, maar weet je niet goed hoe je aan de slag gaat met Wikipedia of Wikimedia Commons? Dan is deze workshop iets voor jou!
Op zaterdag 28 juni organiseert Erfgoedcel Denderland in Bibliotheek Lede een praktische introductie tot de Wiki-platformen. Je leert er hoe je een account aanmaakt, foto’s uploadt naar Wikimedia Commons, en hoe jouw beelden mee kunnen helpen om het erfgoed van onze regio zichtbaar te maken op Wikipedia.
De workshop is laagdrempelig en gericht op beginners – voorkennis is niet nodig. We helpen je stap voor stap op weg, zodat je vanaf 1 juli met vertrouwen kan deelnemen aan de erfgoedfotowedstrijd Wiki Loves Denderland 2024.
📍 Bibliotheek Lede (https://lede.bibliotheek.be/)
📅 Zaterdag 28 juni 2024, van 10u tot 12u
🎟️ Gratis deelname
🔗 Meer info
Santé op het erfgoed van Denderland!

🎯 Thema: brouwerijen, stokerijen & volkscafés
📍 Regio: Denderland incl Aalst, Ninove, Erpe-Mere, Haaltert, Lede, Denderleeuw
🏆 Mooie prijzen & kans op expo én nationale erkenning!
Meer info via: Wiki Loves Denderland 2025