Jump to content

Newsletter/2025-03

From Wikimedia Belgium

Succesvolle Wikipedia-schrijfsessies ter ere van Internationale Vrouwendag

[edit]

Op 10 en 11 maart 2025 hebben diverse erfgoedorganisaties en enthousiaste vrijwilligers in Vlaanderen deelgenomen aan Wikipedia-schrijfsessies ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Deze initiatieven waren gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwen op Wikipedia. Momenteel gaat minder dan een kwart van de biografische artikelen over vrouwen.

Enkele hoogtepunten van de sessies:

[edit]

Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een aanzienlijke verrijking van Wikipedia met artikelen over invloedrijke vrouwen, waardoor hun bijdragen aan de samenleving beter zichtbaar worden.

Resultaten
Locatie # pagina’s toegevoegd # bewerkers # recente bewerkingen
Antwerpen 11 22 633
Brugge 9 11 36
Gent (meemoo) 12 11 224
Gent (Industriemuseum) 3 6 35
Leuven 33 21 453
Sint-Niklaas 22 15 357

Meer lezen over deze resultaten? Dat kan je hier!

We danken alle deelnemers en organisaties voor hun inzet en kijken uit naar toekomstige initiatieven om de representatie van vrouwen in onze digitale kennisbronnen verder te versterken.

En tot slot geven we je nog een kijkje achter de schermen.

Studenten journalistiek duiken in de geschiedenis op Wikipedia

[edit]

Op 3 maart 2025 namen 30 studenten journalistiek van de Erasmus Hogeschool Brussel deel aan een uniek educatieprogramma. In het kader van het vak geschiedenis doken zij in diverse geschiedkundige onderwerpen en schreven hierover op Wikipedia.

Dit initiatief, dat al sinds 2019 deel uitmaakt van hun curriculum, heeft als doel studenten kritisch en zorgvuldig te leren omgaan met historische bronnen en hen tegelijkertijd te leren bij te dragen aan de verrijking van vrij toegankelijke kennis. Door zelf Wikipedia-artikelen te schrijven en te verbeteren, ervaren zij hoe geschiedenis wordt gedocumenteerd en gedeeld met een breed publiek.

Dankzij hun inspanningen zijn er opnieuw waardevolle toevoegingen gedaan aan de Nederlandstalige Wikipedia.

We kijken uit naar de volgende editie en de bijdragen van toekomstige studenten! Wil je meer weten over dit educatieprogramma? Houd onze updates in de gaten!

Schrijf mee aan een inclusievere Wikipedia tijdens de Planetary Science Wiki Edit-a-thon! 🚀

[edit]

Ook in 2025 zetten we ons in voor diversiteit in de planeetwetenschappen! Europlanet en het Royal Belgian Institute for Space Aeronomy (BIRA-IASB) organiseren in samenwerking met Wikimedia België en met steun van het Ernest Solvay Fonds een nieuwe editie van de Planetary Science Wiki Edit-a-thon. Dit is jouw kans om bij te dragen aan een inclusiever wetenschapsveld door het schrijven en verbeteren van Wikipedia-artikelen.

Wat staat er op de planning?

[edit]

📖 De Wikipedia-training werd afgerond in februari en maart 2025. Nu volgen de volgende stappen in het programma:

🔎 Onderzoek & Bronnenverzameling (maart – mei 2025). Breng inspirerende vrouwen en ondervertegenwoordigde groepen in de planeetwetenschappen in kaart.

Schrijven van Wikipedia-biografieën (mei – juni 2025). Verrijk Wikipedia met nieuwe en verbeterde artikelen.

🌎 Vertalingen (juni – juli 2025). Vergroot de impact door artikelen in meerdere talen beschikbaar te maken.

🎤 Eindpresentatie @ EPSC 2025, Helsinki (7-12 september 2025). Alle bijdragen worden getoond aan een internationaal publiek op het Europlanet Science Congress (EPSC).

Wil jij bijdragen aan een betere representatie in de wetenschap én nieuwe vaardigheden opdoen? Doe mee en maak een verschil!

De Queer Geschiedenismaand op Wikipedia! 🏳️‍🌈📖

[edit]

Van 1 tot en met 31 maart 2025 vond voor het eerst de Queer Geschiedenismaand op Wikipedia plaats! Tijdens deze maand stonden LHBTI+ en queer onderwerpen centraal.

Wat is de Queer Geschiedenismaand?

[edit]
Portret van Hannah Höch (1933), door Chris Lebeau

Queer Geschiedenismaand is een jaarlijks terugkerend initiatief waarin veertig culturele en erfgoedorganisaties de LGBTI+-geschiedenis en queer-thematiek belichten. Dit gebeurt aan de hand van veertig objecten die online te bekijken zijn. De maand wordt georganiseerd door IHLIA LGBTI Heritage en vindt in 2025 voor de vijfde keer plaats in Nederland.

Hoe zag het programma eruit?

[edit]

📅 Vrijdag 28 februari - OBA Oosterdok, Amsterdam

  • Wikivrijdag: Aftrap van de Queer Geschiedenismaand op Wikipedia (13:00 - 16:00)
  • Uitdagend?! Wat queer erfgoed van ons vraagt: Openingsbijeenkomst door IHLIA (14.15 - 17.30 uur)

📅 Zaterdag 8 maart – Nationaal Archief, Den Haag
📅 Vrijdag 28 maart – Atria, Amsterdam

Leuk weetje: deelnemers kunnen in de prijzen vallen! Elke deelnemer die een bijdrage heeft geleverd (uitbreiding van een bestaand artikel of een nieuw artikel online plaatsen), maakt kans op een prijs.
Begin april kies Wikimedia Nederland de winnaars!! Check dus zeker onze nieuwsbrief van april om te weten te komen wie de winnaar(s) zijn. Meer weten? Check zeker de projectpagina.

What’s in a name? Ontdek de kracht van gecontroleerde persoonsnaamlijsten.

[edit]

Persoonsnamen zijn vaak de sleutel tot het doorzoeken van cultureel erfgoedcollecties. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze namen ondubbelzinnig en correct worden gebruikt?

Daar komen gecontroleerde persoonsnaamlijsten, ook wel authorities genoemd, in het spel. Tijdens de studiedag, georganiseerd door meemoo, op 22 april 2025 in Brussel duiken we in de fascinerende wereld van persoonsnamenauthorities en ontdekken we de meerwaarde van een gecentraliseerde bron. Na het succes van de eerste studiedag in 2024 kunnen we verderbouwen op de inzichten en kennis die we samen hebben opgedaan. Heb je die gemist? Lees hier het verslag.

Wat kun je verwachten? Samen met experts uit België en Nederland onderzoeken we hoe gecentraliseerde databronnen collectiebeherende instellingen vooruit kunnen helpen. Na een introductie tot het Visual Name Authority-project delen zes toonaangevende initiatieven hun ervaringen:

  • Luc Wanlin (AML, Archives & Musée de la Littérature) – Over het samenwerkingsproject SCAPIN, dat data over podiumkunsten in Wallonië en Brussel samenbrengt en standaardiseert.
  • Sven Lieber (KBR) – Hoe het Belgische linked data-platform MetaBelgica omgaat met standaardisatie van bronnen.
  • Maarten Brinkerink (Digitaal Werktuig) & Maarten Zeinstra (IP Squared) – De kracht van samenwerking en het bundelen van databronnen binnen het Gedeeld gegevensbestand van LUDAP.
  • Mirjam Verloop (podiumkunst.net) – De ontwikkeling van een virtuele personenthesaurus en de volgende stappen.
  • Joris Colla (KADOC KU Leuven) – Een blik op ODIS, de databank die diverse datareeksen samenbrengt en nieuwe onderzoeksmogelijkheden opent.
Studiehoofden, collectie KMSKA, artinflanders.be, foto van Dominique Provost

Ben jij betrokken bij cultureel erfgoed, archivering of databeheer? Mis deze kans niet om te leren van experts en mee te denken over de toekomst van persoonsnamenauthorities.
📅 Datum: 22 april 2025📍 Locatie: Auditorium van het Huis van het Nederlands in Brussel.
🕝 Programma:

  • 9.30 - 10 u. Aankomst
  • 10 u. Introductie tot het project Visual Name Authority (meemoo) en enkele lezingen van sprekers uit binnen- en buitenland.
  • 12.30 - 13.30 u. Broodjeslunch
  • 13.30 - 15 u. Voortzetting lezingen.

Meer info en inschrijven? Inschrijven kan tot 4 april!

Bescherm Wikipedia-vrijwilligers tegen intimidatie

[edit]

Vrijwilligers vormen de ruggengraat van Wikipedia. Dag in, dag uit zetten zij zich in om kennis voor iedereen toegankelijk te maken. Helaas heeft zich recent een ernstig geval van intimidatie voorgedaan bij Wikipedia-vrijwilligers in Frankrijk.

Op 15 februari werd een vrijwilliger van Wikimedia Frankrijk bedreigd door een journalist van het tijdschrift Le Point naar aanleiding van wijzigingen in het Wikipedia-artikel over dit tijdschrift. De journalist dreigde de identiteit van de vrijwilliger openbaar te maken en benaderde zelfs diens werkgever.

Als reactie hierop werd een open brief opgesteld die inmiddels al door honderden vrijwilligers is ondertekend om dergelijke bedreigingen tegen te gaan.

Bij meningsverschillen over de inhoud van een artikel benadrukt het vierde principe van Wikipedia het belang van respectvolle dialoog en het veronderstellen van goede intenties, bij voorkeur via de overlegpagina's van artikelen. De Wikimedia Foundation staat open voor het ontvangen van klachten over Wikipedia en andere projecten, maar geen enkele vorm van bedreiging tegen vrijwilligers is acceptabel.

Dankzij de inzet van 18.931 bijdragers bevat de Franstalige Wikipedia meer dan 2.664.801 artikelen en wordt deze maandelijks door miljoenen mensen geraadpleegd. Wikimédia France blijft de Wikipedia-gemeenschap steunen en beschermen in hun missie om vrije toegang tot kennis te waarborgen.

Algemene Vergadering Wikimedia België

[edit]

Beste leden en sympathisanten,

Wij nodigen jullie van harte uit voor de Algemene Vergadering van Wikimedia België op zaterdag 10 mei 2025, van 14:00 tot 18:00, bij Amazone in Brussel.

Tijdens deze bijeenkomst blikken we terug op het voorbije jaar, bespreken we toekomstige projecten en strategische plannen, en is er ruimte voor vragen en ideeën. Dit is een uitstekende gelegenheid om mee te denken over de toekomst van onze vereniging en in contact te komen met andere leden. Je aanwezigheid bevestigen is verplicht.

Wikipedia officieel erkend als Digitaal Publiek Goed

[edit]

Wist je dat Wikipedia nu erkend is als een officieel Digitaal Publiek Goed? Een belangrijke mijlpaal: de Digital Public Goods Alliance (DPGA), een door de VN ondersteund initiatief, heeft Wikipedia toegevoegd aan het Register van Digitale Publieke Goederen. Dit betekent dat Wikipedia wereldwijd wordt erkend als een open-source oplossing die bijdraagt aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Wikipedia speelt een cruciale rol in het bevorderen van kennis en inclusiviteit en draagt officieel bij aan de volgende SDG’s:

  • SDG 4 – Kwaliteitsonderwijs
  • SDG 5 – Gendergelijkheid
  • SDG 10 – Verminderde ongelijkheid
  • SDG 16 – Vrede, gerechtigheid en sterke instituties
  • SDG 17 – Partnerschappen voor de doelen

Deze erkenning onderstreept het belang van vrije kennis voor iedereen en motiveert ons om verder te bouwen aan een inclusieve, toegankelijke en betrouwbare informatiebron.

Lees hier meer over hoe deze erkenning ons werk versterkt en de impact van Wikipedia wereldwijd vergroot!

De impact van de coronapandemie op Wikimedia België

[edit]

18 maart 2020. Een datum die velen zich nog goed herinneren. De eerste coronagolf overspoelde België en het openbare leven kwam abrupt tot stilstand.
Niet-essentiële winkels sloten hun deuren, thuisblijven werd de norm, niet-essentiële verplaatsingen waren verboden. De regel van anderhalve meter afstand werd ingevoerd, en wie even buiten wilde wandelen, kon dat enkel met gezinsleden of één vriend(in), mits de sociale afstand werd gerespecteerd.

Ook de manier waarop we werkten veranderde drastisch. Van de ene op de andere dag moesten organisaties overschakelen naar digitale communicatie en online samenwerking. Wikimedia België vormde hierop geen uitzondering. De pandemie dwong ons om onze werking opnieuw uit te vinden en ons sneller dan ooit aan te passen aan een digitale realiteit.

Een van de belangrijkste veranderingen was de massale inzet op videoconferencing. Waar fysieke bijeenkomsten en workshops voorheen een essentieel onderdeel waren van onze activiteiten, moesten we plots overschakelen naar online alternatieven. Zo werd de training Wiki Women Design volledig digitaal georganiseerd en namen maar liefst 100 studenten hieraan deel. Dit bewees dat digitale bijeenkomsten niet alleen haalbaar waren, maar ook een groter bereik konden hebben.

Ook grote evenementen moesten anders worden aangepakt. De viering van 20 jaar Wikipedia op 15 januari 2021 vond volledig online plaats. Dit vereiste een nieuwe aanpak qua organisatie en interactie met het publiek, maar het bood ook nieuwe kansen om een breder en diverser publiek te bereiken.

Naast deze organisatorische aanpassingen bracht de pandemie ook structurele innovaties met zich mee. Wikimedia België zette veel sterker in op een gestructureerde projectaanpak, waarbij gebruik werd gemaakt van de technische mogelijkheden van de Wikimedia-platformen.

Online aanwezigheid werd belangrijker dan ooit, met een verhoogde focus op nieuwsbrieven, sociale media en uitgebreide projectpagina's. Deze verschuiving betekende niet alleen een grotere zichtbaarheid, maar zorgde er ook voor dat kennisdeling efficiënter verliep.

Achteraf bekeken heeft de coronapandemie, ondanks alle uitdagingen, een positieve impact gehad op de digitalisering binnen Wikimedia België. De technologische stappen die toen gezet werden, hebben onze werking fundamenteel veranderd en verbeterd. De ervaring met online samenwerken en digitaal kennisdelen is en blijft ook nu een waardevolle pijler binnen onze organisatie.

De pandemie mag dan voorbij zijn, de lessen en innovaties die we eraan overhielden, blijven ons helpen om onze missie efficiënt en toegankelijk voort te zetten.

Ontdek de wereld van vrije kennis nog sneller via Wikipedia.be!

[edit]

Wist je dat Wikipedia.be al sinds 2002 bestaat? Deze handige website biedt een snelle en eenvoudige toegang tot Wikipedia, dé online encyclopedie die wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt.

Wat maakt Wikipedia.be zo bijzonder? De site herkent automatisch de taalinstellingen van je browser en leidt je direct naar de juiste versie van Wikipedia. Of je nu informatie zoekt in het Nederlands, Frans, Engels of een andere taal, Wikipedia.be zorgt ervoor dat je meteen bij de juiste inhoud terechtkomt.

Met deze slimme doorverwijzing hoef je niet langer te zoeken naar de juiste taalversie – Wikipedia.be regelt het voor je! Probeer het zelf en ontdek hoe eenvoudig en efficiënt het werkt.

Nog een leuk weetje is dat je zelfs in je eigen dialect kan zoeken. Zo zijn er talrijke pagina’s in het West-Vlaams geschreven. 👉 Ontdèk 't ier zelve!

Makkelijker giften doen met nieuwe QR-codes!

[edit]

Goed nieuws voor wie Wikimedia-projecten wil steunen! Het Fonds Vrienden van Wikimedia België, erkend door de Koning Boudewijnstichting, zet zich in om socio-educatieve en culturele initiatieven die gebruikmaken van de Wikimedia-platformen financieel te ondersteunen.

Om de werking te optimaliseren en transparantie te garanderen, vindt er elke drie jaar een comité-vergadering plaats. De meest recente vergadering werd gehouden op 11 maart.

Nieuwe QR code - Fiscale gift via de Koning Boudewijnstichting
Nieuwe QR code - Fiscale gift via de Koning Boudewijnstichting

Daarnaast heeft de Koning Boudewijnstichting een nieuw platform gelanceerd om te voldoen aan de wettelijke verplichting om het rijksregisternummer van schenkers te registreren. Wat betekent dit concreet? Het Fonds heeft nieuwe QR-codes gekregen, die nu op de website te vinden zijn. Hoewel gewone overschrijvingen met een gestructureerde mededeling nog steeds mogelijk zijn, moeten schenkers zich nadien registreren op de website van de Koning Boudewijnstichting. Door gebruik te maken van de QR-code wordt deze registratie meteen geregeld, wat het proces een stuk eenvoudiger maakt!

Dankzij deze steun konden al twee prachtige projecten worden gerealiseerd: KOERS en Amazone

Maar we kijken verder! Daarom lanceren we een oproep voor nieuwe projecten. Wil jij een initiatief indienen of steunen? Ontdek hoe je kunt bijdragen en maak het verschil!

Meer weten? We zijn volop bezig aan onze nieuwe website, neem gerust al eens een kijkje!

Contacteer ons

[edit]

Activiteiten Fiscale gift Helpdesk

Logo Wikimedia België
Logo Wikimedia België

Wikimedia België vzw (WMBE)
Antwerpselaan 40
B-1000 Brussel
+32 471 82 20 26 (voice/sms/Signal/Telegram/WhatsApp)
Onderneming 0563.775.480 – RPR Brussel – Niet BTW-plichtig
www.wikimedia.be • info@wikimedia.be