Jump to content

Newsletter/2025-01

From Wikimedia Belgium

Public Domain Day

Wist je dat alle creaties waarop geen exclusieve intellectuele eigendomsrechten meer rusten, deel uitmaken van het ‘publiek domein’? Dit geldt voor werken waarvan de auteursrechten zijn verlopen, meestal 70 jaar na het overlijden van de auteur in België.

Elk jaar op 1 januari worden duizenden werken aan het publiek domein toegevoegd.

Maar wat betekent dit nu precies? Hoewel deze werken technisch gezien vrij zijn van auteursrechten, betekent dit niet altijd dat ze direct toegankelijk zijn. Tijdens de jaarlijkse Publiek Domein Dag werpt KBR samen met haar partners een licht op de mogelijkheden én de beperkingen van het publiek domein.

Donderdag 9 januari 2025 was het weer zo ver en organiseerde meemoo samen met partners uit binnen- en buitenland de jaarlijkse Publiekdomeindag. Het programma was een mix van keynote speeches, praktijkvoorbeelden, workshops en discussies over juridische en beleidsmatige updates rondom het publiek domein.

Hoogtepunten van het programma:

  • Keynote door Séverine Dusollier (Sciences Po Paris) over de waarde en de complexiteit van het publiek domein in een digitale wereld.
  • Lancering van de herziene Europeana Public Domain Charter
  • Belgische showcases met sprekers zoals Piet Janssens (KBR), Bart Magnus (meemoo), Noël Slangen (Marc Sleen Foundation) en Geert Van Pamel, met een ceremonie rond de Wiki Loves Heritage Award.
  • Workshops zoals het bijwerken van de Public Domain Calculator en digitale collectiepublicatie met GLAM-E Lab.

De dag werd afgesloten met een netwerkmoment tijdens de receptie.

Of je nu een professional bent, een beleidsmaker, of gewoon geïnteresseerd in erfgoed en open cultuur, Public Domain Day is een event dat voor iedereen waardevolle inzichten biedt en kansen om bij te leren en te connecteren.

Wiki Loves Heritage - Ceremonie

Voor de zevende keer werd de Wiki Loves Heritage wedstrijd georganiseerd in 2024.

Tijdens Public Domain Day op 9 januari werden de 10 winnaars in de bloemetjes gezet.  Alle deelnemers werden hier ook persoonlijk voor uitgenodigd en kregen na de ceremonie hun foto mee naar huis.  

Benieuwd naar wat de jury te zeggen had over de foto’s van deze winnaars? Een korte samenvatting van de top 3 kan je hier lezen:

1. Wiki Loves Heritage

Woestijnkapel Gooik

Leo Van Vreckem

De foto toont een serene kapel harmonieus ingebed in een natuurlijke omgeving.

Het contrast tussen de witte kapel, de blauwe lucht, en het groen van de natuur wordt versterkt door de compositie van strakke lijnen en organische natuurlijke vormen.

De rust en eenvoud van het landschap worden geaccentueerd door de kleurenharmonie en het uitnodigende middelpunt van de kapel, met een vleugje dynamiek door de subtiele luchtactiviteiten.

Woestijnkapel Gooik
Woestijnkapel Gooik

2. Wiki Loves Monuments

Begijnhof Brugge

Thaler Tamas

De foto vangt de historische en serene sfeer van het Brugse Begijnhof, versterkt door een herfstig kleurenpalet en een rustige compositie.

Het ritme van ramen, boomstammen en paaltjes draagt bij aan de harmonie, terwijl de brede kadrering en zachte belichting ervoor zorgen dat de de architecturale details minder tot hun recht komen.

Het beeld straalt stilte, afstandelijkheid en rust uit, passend bij de historische en religieuze context. Een klassiek en sfeervol moment van het "Venetië van het Noorden," gevangen in de kleurrijke stilte van de herfst.

Begijnhof Brugge
Begijnhof Brugge

3. Wiki Loves Heritage

Chateau de Namur

Giles Laurent

De foto van Château de Namur toont het kasteel duidelijk en evenwichtig, goed geïntegreerd in zijn omgeving met een historische context.

De drone-opname benadrukt het massieve karakter van het gebouw en biedt een volledig perspectief dat de schaal en toegankelijkheid benadrukt.

Hoewel de compositie klassiek is, zorgt het lijnenspel voor dynamiek. Een geslaagde opname die zowel de architectuur als de toegankelijkheid van de locatie benadrukt.

Chateau de Namur
Chateau de Namur

Foto’s van de aanwezige prijswinnaars en enkele van de juryleden

(van links naar rechts - bovenaan te beginnen: Inge Van der Stighelen - Leo Van Vreckem - Dominique Labar, Geert Van Pamel, Reb-Elza-Art, Kaho Mitsuki, Fotografie annvandenbergh)

The jury Wiki Loves Heritage 2024
The jury Wiki Loves Heritage 2024

Wiki Loves Heritage in de pers

Doe mee aan de Wiki-editathon: schrijf mee aan het dansverhaal!

Tijdens het festival Body of Work, dat in het teken staat van levend danserfgoed, verandert de Verbeeckzaal van STUK op woensdag 26 februari 2025, in een bruisende redactieruimte. Samen met meemoo en Wikimedia België nodigen we je uit om een actieve rol te spelen in het aanvullen van dansgeschiedenis op Wikipedia.

We duiken in de wereld van dansers, gezelschappen en centrale begrippen uit de dansgeschiedenis. Geïnspireerd door het nieuwste nummer van Etcetera over danserfgoed en onderzoeksprojecten van UGent en de Universiteit Antwerpen, gaan we aan de slag met het creëren van nieuwe lemma’s en het verrijken van bestaande artikels.

Waarom meedoen?

  • Maak danskennis toegankelijker voor de volgende generatie.
  • Ontmoet andere dansliefhebbers en schrijfenthousiastelingen.
  • Werk in een inspirerende setting met professionele begeleiding, boeiend bronnenmateriaal én een flinke dosis koffie.

Programma

  • 10:00 – 11:00: Introductie Wikipedia en hoe je encyclopediewaardige artikels schrijft, door experts Bart Magnus (meemoo) en Geert Van Pamel (Wikimedia België).
  • 11:00 – 11:30: Overzicht van thema’s en bronnen.
  • 11:30 – 12:30: Eerste stappen: artikels aanvullen of vertalingen maken.
  • 12:30 – 13:30: Lunchpauze
  • 13:30 – 16:00: Redactietijd: samen schrijven en creëren.

Maak er een volledige dansdag van!

  • 17:00 – 19:00: Lancering van het nieuwe lentenummer van Etcetera over danserfgoed.
  • 20:30: Geniet van Fase. Four Movements to the Music of Steve Reich, de iconische voorstelling van Rosas in de Soetezaal. (Info en tickets hier.)

Praktisch

Breng je eigen laptop mee, wij zorgen voor inspiratie en een fijne werkomgeving. Doe je mee? Samen zetten we dans op de kaart!

Meer info over het festivalprogramma vind je op deze website.

Vrouwen van de Toekomst’ - Internationale Vrouwendag 2025

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag met het thema “Vrouwen van de toekomst.”

Wist je dat nog geen kwart van de Engelstalige artikels op Wikipedia over een vrouw gaat? Ook in Vlaanderen hebben we nog een inhaalbeweging te maken. Daarom kruipen we op 10 en 11 maart massaal in de pen! Op verschillende locaties verspreid over het land worden schrijfsessies georganiseerd in de schoot van Internationale Vrouwendag. Kom jij de genderkloof op Wikipedia mee dichten?

Vorig jaar was een eerste reeks schrijfsessies met Wikimedia België, Guido Gezellearchief, FARO en meemoo goed voor:

  • 15 deelnemende Vlaamse erfgoedorganisaties,
  • 57 vrijwilligers,
  • 4 locaties,
  • 37 nieuwe Wikipedia-pagina’s

Dit jaar hopen we nog meer vrouwen uit de schaduw van de geschiedenis te schrijven: van begijntjes tot kunstenaressen en vrouwen uit het verzet tijdens WO II.

Zin om deel te nemen?

Iedereen met veel goesting en een enigszins vlotte pen is welkom. Op de dag zelf krijg je voldoende begeleiding om je artikel bij elkaar te schrijven en te publiceren op Wikipedia. Neem op voorhand gerust deze tips & tricks al eens door.

Praktisch

Deze schrijfsessies gaan door als volgt:

  • Leuven - KADOC & Cemper (Mechelen) - maandag 10/03/2025
  • Antwerpen - Plantin Moretus - maandag 10/03/2025
  • Brugge - Openbare Bibliotheek - maandag 10/03/2025
  • Gent - meemoo & Industriemuseum - maandag 10/03/2025
  • Sint-Niklaas - Erfgoedcel Interwaas & Stadsarchief - dinsdag 11/03/2025

Meer informatie rond deze schrijfsessies kan je hier terugvinden.

Fiscale attesten Koning Boudewijnstichting

Belangrijk nieuws voor onze gulle schenkers!

De wetgeving rond fiscale attesten is veranderd! Heeft u een gift gedaan aan het Fonds Vrienden van Wikimedia België? Dan is het belangrijk dat de Koning Boudewijnstichting uw rijksregisternummer correct heeft ontvangen.

💡 Twijfelt u? Registreer u dan eenmalig op de website van de Koning Boudewijnstichting, zodat u zeker bent van uw fiscale voordelen.

🙏 Dank aan alle milde schenkers voor jullie steun aan vrije kennis!

Communicatie- & Project verantwoordelijke: Caren

Sinds midden december hebben we bij Wikimedia, na een stil 2024, enkel sprongen kunnen maken in onze communicatie en marketing.  Vanaf nu zullen we meer inzetten op nieuwsbrieven, social media en allerhande andere communicaties.  Uiteraard kan het bestuur van Wikimedia dit niet zonder een beetje hulp, en daar komt freelancer Caren om de hoek loeren.

Met een brede achtergrond in marketing, sales & project management ondersteunt Caren Wikimedia België 2 dagen per week. 

Caren is 42 lentes jong, mama van een dochter Billie(8) en van 2 katten.

Ze is helemaal gek op koken, lekker eten, gezellige avonden met vrienden, sporten en dansen – dé ultieme manier om te ontspannen en plezier te maken.

Caren kijkt er enorm naar uit om haar kennis en expertise te delen en nieuwe connecties te leggen!

Contacteer ons

Activiteiten Fiscale gift Helpdesk

Logo Wikimedia België
Logo Wikimedia België

Wikimedia België vzw (WMBE)
Antwerpselaan 40
B-1000 Brussel
+32 471 82 20 26 (voice/sms/Signal/Telegram/WhatsApp)
Onderneming 0563.775.480 – RPR Brussel – Niet BTW-plichtig
www.wikimedia.be • info@wikimedia.be